Председателят на Съвета на директорите на "Летище Пловдив" ЕАД Дойчин Ангелов изнесе скандални, според него, данни относно провеждането на конкурс в търговските дружества в системата на Министерство на транспорта, които касаят ръководни длъжности на летищата в София и Пловдив, предаде репортер на Агенция "Фокус".

"Първо искам да кажа какво направихме първите 6 месеца. Засилихме оборотите на търговските обекти и от 20 000 лева на месец в момента са над 120 000 лв. 270% е увеличен пътникопотокът. Започнахме преговори с авиокомпании, с които смятаме, че са перспективни и да имаме полети до Милано, Франкфурт, Брюксел, Барселона и някои други. През лятото усилено преговаряхме с две турски авиокомпании и сме пред финал за две линии от азиатското летище на Истанбул и вероятно Анталия – Бурса – Пловдив. 

Възобновихме Фонда за развитие на Пловдив, заварихме го несъстоятелен, недействащ от 2019 г., когато се смениха кметовете на общините. Прибавяме нови общини – Смолян, Съединение, Хисаря, а Велинград са готови да внесат предложение в ОбС за включване, и още няколко общини", изтъкна той.

"Готов е технически новият сайт на летището, направен съвместно с Фонда, който показва даденостите и забележителностите на района. Той предоставя възможност за онлайн търговия и онлайн шатъл. 

Връзката Пловдив – летище, от автогара "Юг", обозначено е и с табели, действа и е голямо облекчение за пътниците. 

За пръв път от 1994 г. имаме професионален екип в съвета на директорите – изпълнителният директор и другият член, който е финансист, но има и авиоекспертиза. И тримата имаме богата експертиза и опит за управление на летище.

В понеделник съм подал жалба в Административния съд, защото категорично смятам, че конкурсът за ръководство на летище "Пловдив" е опорочен", обясни Ангелов.

"Участвал съм в такива конкурси и преди, бях допускан да си подам концепцията. Миналата година 2021 г. беше предпоследният конкурс. Оказа се, че не мога да се явя на него, бяха променени критериите за образователен ценз. Оставени са редица специалности, бяха премахнати хуманитарните специалности. Никога не съм крил, че моята магистърска степен от Софийския университет е хуманитарна – завършил съм Философски факултет, втората ми магистратура е Английска филология.

Това е основният проблем в този конкурс. Подадох документите, но не отговарям на условията. Възникват доста въпроси, засега е риторично да ги зададем: дали освен образователен ценз кандидатът трябва да има професионален опит?

Предният път бях единственият, сега за втори път ми се случва. Изпълнителният директор на "Летище София" Пламен Станчев също не е допуснат, неговият стаж е около 40 г. само в авиацията. Има и друга подадена жалба от колега, който от първия ден на трудовия си стаж е работил единствено и само на летище.

Миналата година конкурсът протече докрай, подадени концепции и интервюта и накрая беше анулиран от министъра на транспорта. Възможно е и сега да се случи", поясни той.

"Не мога да гадая какви са били причините за промяна на критериите. Допускам, че може конкретно да е направено изключването на хуманитарни специалности. Приложението на Закона за публичните предприятия е чудесен факт, но конкурсите трябва да са нормални, а не формални, да се избират подходящи и опитни кадри, с база лични контакти. 

Имам трудово правоотношение с ОП "Жилфонд", не е проблем, нормално е с изискванията на закона.

Съжалявам, че се случва нещо като дежа вю отпреди 9 години, когато се увеличаваха полетите, колелото се беше завъртяло добре, работехме интензивно и с турските полети. Сега отново. Персонално за мен няма драма", изтъкна Ангелов.

Целият брифинг гледайте в прикаченото видео!