Имаме виждания за оживяването на Стария град. Това каза в предаването "Цветовете на Пловдив" на Радио "Фокус" доц. д-р Елена Кантарева - Дечева, директор на ОИ"Старинен Пловдив". Тя уточни, че реално Общински институт "Старинен Пловдив“ не управлява територията на архитектурно-историческия резерват. "Старинен Пловдив“ управлява само обектите, които са му възложени от общината, или с решение на Общински съвет за управление. Тоест, по отношение на управлението на територията, за всичко свързано с инфраструктура, с настилки и осветление, имат отношение основно Район "Централен" и Община Пловдив.

"Това, че ние не отговаряме за територията обаче не значи, че нямаме нашето становище и виждане как би трябвало да се случват някакви неща, защото ние пребиваме на тази територия, както и много други организации, които са заинтересовани лица. На наша територия са и висши училища като Музикалната академия, Пловдивският университет, голяма част от музеите са на наша територия, голяма част от бизнеса, както да не изключваме и гражданите, разбира се, които живеят в Стария град. Така че, в това отношение много ми се иска да се съберем т. нар. "заинтересовани лица“, може би института може да бъде инициатор на една такава среща, да се съберем всички, да обсъдим проблемите на Стария град и да се дадат мнения, вероятно когато повече хора се съберат има различни мнения, със сигурност ще се родят и интересни идеи. Така че за мен това е много важно", каза Кантарева.

По думите и, самият екип на института прави каквото е в неговите възможности. "Опитваме се да обновим част от експозициите. Знаете, освен къщите в Стария град "Старинен Пловдив“ управлява и двата туристически центъра, т.е. извършваме и туристическото обслужване не само на Старинен Пловдив, но и на град Пловдив, т.е. на дестинацията Пловдив. Единият е позициониран до Римския стадион, другият е тук, в центъра на Стария град. Управляваме и някои от археологическите обекти, като двете базилики Епископска и Малка, Римски стадион, Античен театър – ключови паметници в града, и разбира се, обекти с много голяма посещаемост. Част от тях са, особено двете базилики, с по-съвременна експозиция, по-интересна, интерактивна, което привлича хората, задържа им повече вниманието, хората продължават да ги посещават и да се връщат. Там опитваме да надграждаме експозициите", посочи Кантарева.

Тя обясни, че в къщите експозициите са доста статични, но се работи в посока за тяхното осъвременяване и въвеждане на някакви интерактивно представяни експозиции. При тях се случват и много събития. Календарът на Античен театър вече се пълни за 2024 година, друг такъв обект е Епископската базилика, която всъщност стана много популярна за културни събития от всякакъв характер. Малката базилика също е изключителен обект. И с такива събития са наситени и голяма част от къщите: Балабанова къща с Дни на музиката в Балабанова къща и други културни събития, Къща Хиндлиян. В момента в Къща Стамболян пък се провеждат част от концертите на Камерния фестивал.