Тонове отпадъци се вливат от река Дунав в Черно море. Проблемът с пластмасите става все по-сериозен. Това коментира  доц. Виолин Райков, от Института по Океанология, предаде репортер на Радио “Фокус"  - Варна. По този повод, днес за първи път в България бе представена плаваща изложба, която има за цел повишаване на осведомеността на населението във връзка със замърсяването с пластмасови отпадъци. По време на изложбата варненци и гости на града имат възможността да видят каяк - изцяло изработен от намерени пластмасови отпадъци, повторно използване на пластмасовите капачки в изкуството и ще участват в изработване на предмети от рециклирана пластмаса.

По отношение на проблемите с пластмасовите отпадъци в реките и моретата, доц. Райков го определи, като много сериозен.

“Именно затова правим тази изложба – да запознаем хората със замърсяването на водните басейни с пластмаси, да повишим информираността им и да им разкажем, как може да се разреши този проблем.

Реките са много основен източник на отпадъци, тъй като техния водосборен басейн е много голям, какъвто е случаят с Дунав. В нея се вливат различни по-малки реки и не случайно проблемът със замърсяването е трансграничен. Едно замърсяване възникнало в дадена държава, не е само нейн проблем, а е проблем на всички останали държави, през които минава реката.

Справянето с този проблем обаче е изключително сериозно предизвикателство пред всички държави, пред учените и въобще пред цялата общественост", обясни Райков.

Той допълни, че вече се работи по много инициативи, които имат за цел да вадят от моретата и реките отпадъците и да се извозват. За съжаление обаче, след време те отново се натрупват.

“Най-важното е да се спре замърсяването при самия източник, да се установят горещите точки и да се започне от там. По родното Черноморие тези “горещи точки"  са туристическите обекти, рибарските пристанища и там където има заустване на реки. Това са местата, които би следвало да бъдат под непрестанен мониторинг и да се прави изследване, както за макроотпадъците, но така също и за микроотпадъците.

Големият проблем е именно с микроотпадъците, защото големите боклуци в един определен етап се превръщат в микроотпадъци, които влизайки във водоемите се завъртат през морските организми и в крайна сметка попадат накрая в човека.

И накрая излиза, че поглъщаме повече пластмаса, отколкото полезни вещества, което сами разбирате, че едва ли е много полезно. Затова за нас опазването на екологията и на човешкото здраве са от първостепенна грижа", коментира още специалистът.

На въпрос, какви количества отпадъци замърсяват Черно море, доц. Райков заяви:

“Големи, от порядъка на милиони тонове отпадъци, които се вливат от Дунав в Черно море. Все пак Дунав минава през седем държави, които са с добра индустрия. Имайте предвид, че тук не говорим само за отпадъци от пластмаса, а за всякакъв по вид боклуци – химични елементи, отпадъчни продукти от различни производства и накрая всичко това отива в Черно море.

Затова казвам, че най-важното е да спрем този процес, а не просто да регистрираме тези замърсявания, които веднъж попаднали в морето, е почти невъзможно да бъдат изкарани, особено ако са микроотпадъци.  Можем да приемем, че по-големите боклуци биха могли да бъдат извадени и събирани, но както вече говорихме, това събиране има ограничен ефект", коментира още Райков. 

Повече вижте във видеото

Десислава ВАСИЛЕВА