Богата гама от свои продукти - зърнено-житни и бобови култури, представя Добруджанският земеделски институт (ДЗИ) на Борсата за семена и посадъчен материал в Добрич. Това съобщи доц. д-р инж. Илия Илиев, директор на ДЗИ край Генерал Тошево. Научното звено представя аграрната наука у нас на специализираното международно изложение, организирано от "Добрички панаир", което продължава до неделя включително, предаде репортер на Агенция "Фокус"

"Науката през последните една-две години при нас е застъпила развитието на родителски линии при слънчогледа. Имаме и нови сортове зърнено-житни култури, които в момента се изпитват в ИАСАС (Изпълнителна агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол). Имаме и такива, одобрени през 2022 г. Тепърва започваме семепроизводството им. Това са няколко сорта мека пшеница, два сорта тритикале, един сорт зимен, многор news pic 2
©
еден ечемик и четири родителски линии слънчоглед. В момента също няколко линии са в период на изпитания и очакват одобрение", каза инж. Илиев.

На изложението в Добрич тези дни Институтът представя хибриди слънчоглед, които представляват интерес - Красела и Далена. Семената слънчоглед на ДЗИ успешно се продават на българския пазар, отбеляза специалистът. През миналата година обемът от тази продукция е бил напълно изчерпан, дори не са останали семена за собствено производство.

Има промяна на цената, увеличена е с около 25%, но и в тези размери тя е два пъти по-ниска от тази на конкурентните производители на хибриди слънчоглед, коментира инж. Илиев. От 15 лв. цената вече е 20 лв. за килограм семена на сухоустойчиви хибриди. В момента тон базови семена пшеница се продава за 15 000 лв. Но до есенната кампания има време и трудно
©
може да се прогнозира ще бъде ли запазена тази цена, каза инж. Илиев. Той допълни, че и при пшеницата цените са два пъти по-ниски от тези на чуждестранните сортове. 

Има ръст в реализацията на семената - между 10% и 15% спрямо предходната година. "Себестойността на 1 дка производство както на есенно-зимните култури, така и на пролетниците, засети с наши семена и отглеждани по наши технологии, е с не по-малко от 20% по-ниска. Нашите сортове са по-икономични, защото са отглеждани в нашите условия", заяви директорът на ДЗИ.

Към момента посевите се развиват нормално, предвид дългия вегетационен период на житните култури. Надеждите са цените на азотните торове да паднат и метеорологичните условия да са добри, да има снежна покривка, която ще защити растенията от ниските температури, за да бъде постигнат среден добив за областта над 500 кг/дка, посочи инж. Илиев.

Жулиета НИКОЛОВА