Добруджанска задруга на занаятите и изкуствата обединява над 40 местни майстори от областта на Добрич и съседни области. Задругата е сформирана след като добруджанският град беше домакин на първото издание на Фестивал на занаятите и изкуствата, който се проведе в АЕМО "Старият Добрич" през септември. Това съобщи Пепа Рашева, председател на Фондация "Добруджа – история традиции, култура“, предаде репортер на Агенция "Фокус".

Част от целите, които си постави новото сдружение, са поддържане на българските традиции в областите на занаятите и изкуството и популяризирането им по съвременен начин. Приоритетно ще се работи за изучаване, опазване, пресъздаване и популяризиране на местните традиции, духовност и материални образци на географски регион Добруджа. Той включва областите Добрич,  Силистра, Варна (част от общините Вълчи дол и Аксаково) и област Разград (част от община Исперих). 

"Сдружението има необичайна структура и към задължителните по закон органи на управление, създаде Съвет на майсторите, чиято роля е да оценява новите кандидатури за членство, да наставлява и дава препоръки за дейността. Тези сериозни задачи и чест са отдадени, с пожизнени права, на едни от най-известните не само в региона занаятчии и творци – Иван Йотов от град Балчик, майстор в художествената обработка на дърво, Веселин Луков от град Тервел, майстор ножар, и Николай Ханзъров, художник. Честта и отговорността на председателското място са дадени на Алексей Николов, дизайнер и майстор в художествената обработка на накити, с над 30 години авторска дейност в страната и чужбина.

Като пазител на традициите, учредителите възложиха контрольорската дейност на музейния експерт и специалист в туризма Ивелина Георгиева - Романова от град Добрич. Това е още един управленски орган, който е добавен като част от структурата. Принципно членството е за творци, които практик news pic 2
©
уват занаяти или друго приложно изкуство, но е отворено и за специалисти, които с познанията си биха допринесли за реализиране на целите.

Времената на преход дадоха своето отражение и в резултат на това се разпадна и регионалната занаятчийска камара в Добрич, както много други структури в страната. Като цяло оцеляването на занаятите и изкуството изисква обединения и действия с нови подходи и похвати, което доведе до създаването на тази задруга", коментира Пепа Рашева.

Фондация "Добруджа – история традиции, култура“, която организира фестивала на занаятите, по проект с Община Добрич ще подпомага новосформираното сдружение и ще съдейства за активиране икономическия потенциал и увеличаване конкурентоспособността на общността от български занаятчии, самодейни творци, творци на приложните и изобразителни изкуства.

Добруджанската задруга на занаятите и изкуствата е представена и в каталог.

Жулиета НИКОЛОВА