Добруджанска местна инициативна група "Балчик – Генерал Тошево“ е партньор по международен проект "Еко-кошница, моля!“. Това съобщи Искра Димова, експерт от екипа на Областен информационен център - Добрич, предаде репортер на "Фокус". Проектът е нов и обединява три български и пет словенски местни инициативни групи (МИГ).

Насочен е към приобщаване на производители и преработватели на здравословни, местни и органични храни, както и други заинтересовани страни в контекста на целите на стратегията на Европейския съюз "От фермата до трапезата". Тя  подкрепя развитието на справедлива, здравословна и екологично чиста хранителна верига.

В рамките на проекта ще бъдат реализирани съвместни инициативи за подкрепа и промотиране на местни и био продукти. Ще бъде анализирано състоянието на производството, преработката и предлагането на местни и органични храни на територията на партниращите МИГ. Анализът ще даде представа за разликите и приликите и ще даде възможност за трансфер на добри практики и опит между двете страни. Също така ще бъде осигурена и разпространена информация за добри европейски практики в сферата на производството, дистрибуцията и маркетинг на местни и био продукти.

За да бъде разгърнат потенциалът за производство и промотиране на тези продукти, партниращите МИГ съвместно ще създадат Каталог "Еко-кошница, моля!“ и интернет базиран виртуален Агробиоцентър на български, английски и словенски (с QR code).

Предвидено е на територията на всеки един от партньорите да се проведат обучения, свързани с производството на продуктите, и на фестивални събития.  Българските МИГ ще бъдат подкрепени с 464 696 лв. от Програма за развитие на селските райони 2014-2020 г., по подмярка 19.3 “Подготовка и изпълнение на дейности за сътрудничество на местни инициативни групи“. За дейностите на словенските МИГ одобреното от словенския управляващ орган финансиране е 492 198 евро.  Продължителността на проекта е 24 месеца, до март 2025 г.

Жулиета НИКОЛОВА