С непрестанната си работа на издирване, проучване и популяризиране на българските следи във Вечния град добруджанката Венета Ненкова поддържа българския дух в италианската столица и други градове в средиземноморската  страната, където има български неделни училища, предаде репортер на "Фокус". Седмицата около 24 май е пълна със събития със знака на българщината. 

Вчера в Рим е открита изложба, посветена на 35-годишнината от смъртта на художника на космическите пейзажи Илия Пейков. Изложбата е представена в една от залите на Камарата на депутатите в Рим със съдействието на Лаура Болдрини и Българското посолство във Вечния град. Илия Пейков е български и италиански художник, живял и работил дълги години в Италия, считан за "пионер на космическата живопис“. Роден в София през 1943 година художникът заминава за Рим, където неговият брат има ателие. Създава първите си картини - пейзажи там. Впоследствие творбите му придобиват вид на "космически“ композиции, заради което неговите критици и ценители го наричат пионер на космическата живопис. Рисува картините с пръсти.

Неговите творби са притежание на музеи и частни колекции в Европа, Бразилия, Венецуела, Коста Рика, Палестина, САЩ, Хондурас и Южна Америка. Във Ватикана също има негова картина на космическа тематика. Дарена е от художника, който получава благодарствено писмо от папа Йоан Павел II. Удостоен е с български и италиански отличия, сред които "Кавалер на Италианската република“ и орден "Кирил и Методий“. От 2007 година в Рим има площад, наименуван на художника.

"Благодаря от сърце на Йоле и двамата ангели отгоре Асен и Илия, които със сигурност са се забавлявали на изложбата, където показаха и нашия документален филм на италиански със субтитри на български език "Галоп сред звездите", написа в една от социалните мрежи Венета Ненкова. Тя реализира филма през 2007 г. заедно със своя приятел Станислав Колев, работил дълги години като кинооператор, сега е преподавател по философия в една от професионалните гимназии в Добрич.

Друга инициатива в навечерието на празника - деца, родители и учители от българските училища в Рим, Флоренция, Салерно и Неапол с радост са посетили знакови места, свързани с най-голямото дело, което преобразява всички славянски народи, въвеждайки ги в лоното на Християнството. Венета Ненкова описва начинанието с едно изречение: "Има ли по-добър начин да изразим нашата благодарност към делото на светите братя Кирил и Методий от този да тръгнем по техните стъпки?". Посланикът на България Н. Пр. Тодор Стоянов е уважил организираното поклонение, присъединявайки се към младите хора.

Жулиета НИКОЛОВА