Добруджанката Венета Ненкова е автор на детски образователен филм "Реката на живота“, предаде репортер на "Фокус". Филмът разказва за река Дунав, която преминава и през България.

Венета Ненкова е родена в Добрич, а сега е директор на Българското неделно училище "Асен и Илия Пейкови“ в Рим и Флоренция. От дълги години тя живее в Италия, но по душа си остава българка, търсеща следите на българската култура във Вечния град. Тя е един от пазителите на българщината с всички свои инициативи и начинания. Филмовата продукция е едно от тях.

Премиерата на "Реката на живота“ се състоя тези дни по време на официалния старт на четвъртия онлайн конкурс "Приказният свят на природата". Главни герои и разказвачи във филма са българчета, живеещи в Италия, които са направили специално видеообръщение към русенските деца като им пожелават весело и творческо лято.

Филмът е своеобразно видео пособие, което ще подпомогне добро представяне в блиц викторината "Познавате ли река Дунав“, която ще се проведе на 29 юни - Международния ден на р. Дунав. Използваните въпроси са от презентирания образователен филм. Той е достъпен в социалните мрежи, представен е и от Сдружение "Дунавско сияние".

Жулиета НИКОЛОВА