Михаил Илиев от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) - офис Дуранкулак в област Добрич, беше част от екипа, представил страната ни в края на март на Champions of the Flyway 2023 в Израел, предаде репортер на "Фокус". Орнитологът, заедно със свои колеги от страната, представиха БДЗП в рамките на това незабравимо за тях преживяване. 

Те са се представили много достойно, постигайки резултат от 127 вида птици, видени в рамките на 18 часа в Южен Израел при изминати 612 км. Това ги нарежда в средата на листа с постижения, сподели Михаил Илиев. Някои от най-интересните наблюдавани видове от българския екип са били азиатска хубара, черно трънковче, абисинска пустинарка, кремав бегач, белоока чайка, пъстро земеродно рибарче и много други.

Популярното орнитологично състезание се организира от Birdlife international и Израелския орнитологичен център. Провежда се веднъж годишно, а първото му издание е било през 2014 г. Концепцията на състезанието е благотворителност. "Всички участващи отбори организират дарителски кампании - събиране на средства с природозащитна кауза. През 2023 г. фокусът беше насочен към застрашената червеногуша гъска, която се среща и в България. Събраните средства ще отидат към Казахстан и ще подпомогнат редица природозащитни дейности, свързани с опазването и изучаването на този птичи вид в ключови влажни зони там, които се явяват междинни спирки по време на миграцията на червеногушата гъска между Балканския полуостров и Тундрата в Русия. Обикновено в Казахстан червеногушите гъски прекарват около 3 месеца", разказа Михаил Илиев.

Традиционно състезанието се провежда в Южен Израел, района на Ейлат, от където преминава важен миграционен път на птиците между Африка, Европа и Азия. Над 30 местни и чуждестранни отбора са участвали в надпреварата. Нашата страна е представена от отбора на БДЗП в състав д-р Николай Петков, Емил Тодоров и Михаил Илиев. Целта на състезанието е да се видят възможно най-много видове птици в рамките на 24 часа.

Михаил Илиев отбеляза, че дни преди състезанието много от отборите са използвали възможността за разузнаване и обхождане на най-добрите места за наблюдение в така нареченото "игрално поле", което е няколко хиляди квадратни километра. Челните позиции в състезанието тази година са заели два местни отбора и един от Финландия.

"Разбира се, за всички отбори по-важна беше благородната кауза, която събра и обедини на едно място природозащитници и любители на птиците, а именно опазването на червеногушата гъска", допълни Михаил Илиев.

Жулиета НИКОЛОВА