Българският младежки Червен кръст (БМЧК) проведе на 14 октомври 2022 г. специална инициатива на Богоявленския мост до сградата на Община Ловеч. Събитието е по повод честването на 101 години от създаването на организацията.

В акцията се включи и кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова, която поздрави участниците. Вярвам, че когато човек прави добро на другите хора, получа и той добро, каза Корнелия Маринова.

Доброволците Нина Спасова, която е областен координатор на БМЧК, и Кристиан Андреев подариха на кмета книгата "Аз служа“ . Двамата ловчалии са участвали на границата в Русе при посрещането на първата бежанска вълна от Украйна, съобщи Цветомира Георгиева, директор на Секретариата на ОС на БЧК в Ловеч.

Книгата е преглед на дати и събития през последните 100 години от съществуването на Българския младежки червен кръст. Изданието е подготвено от Института за исторически изследвания – БАН, със съставители проф. Росица Стоянова и Дивна Гоцева.

По време на събитието младежите изрисуваха на голямо платно с емблематични за БМЧК образи и послания. В центъра са поставени числата 100 + 1, като единицата е визуализирана като люляк. Отделно изписаха мотото "Мирът започва с усмивка“, което е знак на съпричастност към пострадалите от военни конфликти в света. Интересен факт е, че доброволците са и членове Арт клуб ,, Усмивка" в Профилираната природо-математическа гимназия с ръководител Мариана Москова. Младите таланти се похвалиха, че са участвали в разкрасяването на шестте кабинета в STEM в гимназията.

Доброволците демонстрираха още и как се дава на първа помощ на пострадали. Те направиха пъстър букет от 101 балона. Събитието привлече много минувачи, а едно дете дори се включи в рисуването.

Българският младежки Червен кръст е най-голямата младежка неправителствена организация в България и има над стогодишна история и традиции в подпомагането и работата с деца и младежи от уязвими групи. БМЧК има покритие във всичките 28 области на страната.

Чрез своите доброволци в цялата страна и посредством своите програми за обучение, дейности и услуги, БМЧК приобщава децата и младите хора към хуманитарните ценности и принципи, работи за намаляване на социалната и здравната им уязвимост, извършва застъпничество за подобряване на благосъстоянието им и насърчава толерантността и недискриминацията, уважението към различията и културното многообразие.