Сдружение Български щит чрез медиите изпрати отвореното писмо към кмета на Община Пловдив, г-н Здравко Димитров. Ето какво пишат представители на организацията в имейла си до редакцията на "Фокус".

В дните на тази ужасна трагедия, сполетяла република Турция, десетките хиляди жертви и милиони засегнати, където нашите доброволци доказват и в момента своята ефективност и надеждност, зам.-кмета на Община Пловдив г-н Йордан Ставрев, излезе с позиция, че Пловдив нямал нужда от доброволното ни формирование.

Бърза справка веднага показва, че всъщност нашето Доброволно формирование "Мейдей"-България, регистрирано за територията на Община Пловдив, е единственото в България, което дава дежурства към тел 112, като за последната година е отразило над 60 сигнала за пожари, паднали дървета, отводняване, издирване на изчезнали, от които близо половината са отработени самостоятелно, а останалите съвместно с пожарните екипи на РД ПБЗН-Пловдив.

Това всъщност вероятно е и основната причина за отношението на зам.-кмета по "Обществен ред и сигурност", вземайки впредвид резултатите и фактът, че ние се самофинансираме. Цялото оборудване, екипировка и обучение на нашите доброволци се извършва с лични средства и дарения от признателната общественост, нещо, което драстично контрастира с дейността на издържаното от държавния и общински бюджет, общинско формирование, под юрисдикцията на зам.-кмета г-н Ставрев, белязано с непрекъснати скандали и текучество на хора. Така погледнати нещата е разбираемо защо г-н Ставрев не желае в Община Пловдив да има и оперира друго доброволно формирование.

Ще се радваме да отразите нашата позиция и зададените въпроси към кмета на Община Пловдив, Здравко Димитров, част от екипа на когото е г-н Ставрев.

Утре нашите доброволци, които взеха участие в спасителните акции в Турция, се завръщат в България и ще могат също да се включат от първо лице за ползите от нашата дейност не само за пловдивската общественост, но и за цяла България и както доказахме през изминалата седмица, също така и за съседните държави. 

Ето и цялото им писмо без редакторска намеса:

Отворено писмо до кмета на Община Пловдив, г-н Здравко Димитров

Уважаеми г-м Димитров,

За мое много голямо огорчение на 10 февруари 2023 година, докато екипа от нашето  доброволно формирование спасяваше хора в пострадалата от тежко земетресение Южна Турция,  част от помощта оказана от Република България, аз получих становището от Вашия екип, визирам  конкретно зам.-кмета на Община Пловдив, г-н Йордан Ставрев, от което разбирам, че градът пред  който носите отговорност за неговата сигурност, си имал свое доброволно формирование и нямал  нужда от друго. Едва ли така мислят всичките онези десетки и стотици хора на които сме помогнали  през последната една година и пловдивската общественост, която е поверила сигурността си във Ваши ръце. 

Днес, когато сме изправени пред ужаса на разрушенията, десетките хиляди загинали и  милионите пострадали от разразилата се само на няколкостотин километра от нас стихия, трябва повече отвсякога да си дадем сметка, че единствено общите и съвместни усилия и ангажираността на цялото ни общество, може да ни подготви и извади от една толкова трудна ситуация. Ще отбележа, че и една от главните поуки, които турската държава, още в първите няколко дни на трагедията констатира, е липсата на доброволни формирования, дейността на които е била целенасочено спъвана и ограничавана през последните 10 години. Липсата на подготвени структури  извън държавната администрация, които на регионален принцип да се включат в помощ на  държавата за организирането на обществото в първите няколко часа от трагедията, се е оказало  ключово. 

Трябва ли и ние да допускаме същите грешки? 

Но позволете ми преди това, в случай, че тази информация не е сведена до сега към Вас, да  Ви запозная накратко с дейността на нашето сдружение и постигнатите резултати от доброволното ни формирование, опериращо на територията на Община Пловдив. 

Сдружение Български щит се занимава с родолюбива и патриотична дейност, свързана с  просветна, образователна и книжовна активност, насочени главно към деца и младежи, в  партньорство с общини, кметства и държавни институции, чрез организация на благотворителни  кампании, исторически походи, беседи, лагери, възпоменания и почитане на национални празници и  герои. Успоредно с тази дейност, Сдружението осъществява сформирането, подбор и подготовката  на доброволни формирования в полза и подкрепа на дейността на българските институции, с цел  защита и подпомагане на населението. 

Сдружението ни провежда напълно безплатни ежемесечни изнесени курсове, тренировки и  обучения на младежи по физическа подготовка, ориентиране и оцеляване в планината, строева и  стрелкова подготовка. Също така напълно безплатно провеждаме ежеседмични тренировки и  занятия по физическа подготовка и самоотбрана в гр. Пловдив, макар и да нямаме собствено  помещение. В нашите прояви се включват младежи, деца и ученици, като в някои те достигат до няколкостотин. 

Сдружението ни работи успешно с МВР и по-конкретно в областта на противопожарната  дейност с ГД "Пожарна безопасност и защита на населението“, към която имаме регистрирано за  Община Пловдив, оборудвано с автомобил доброволно формирование "Мейдей“ (пореден номер  ЮЛ-РБ-155-02), което е и единственото до момента в страната ДФ, даващо реални дежурства и  наряди към тел 112, заедно с РС ПБЗН Пловдив. Успехите ни в тази насока са много, като дейността  ни е засвидетелствана от отличия, призове, благодарствени писма и многобройни журналистически  отразявания. 

Конкретно за Община Пловдив в актива на нашето формирование само за едната година  дейност от неговото регистриране, са над 60 отработени произшествия по сигнали постъпили към  тел. 112, като близо половината са отработени самостоятелно, а останалите съвместно с РД ПБЗН Пловдив.

Значимостта на успехите ни бяха високо оценени от гилдията и засвидетелствани с приза  връчен през 2022 година на ръководителя на доброволното ни формирование, Красимир Каракашев  "Доброволец на годината за 2021 година“. Нещо което беше отбелязано по националните телевизии  и разбира се гордо тиражирано от регионалните пловдивски медии, но за жалост без да предизвика  вниманието на Пловдивската община. За сравнение година по-рано за Община Пловдив беше върхова гордост пловдивски доброволец да стигне до номинация и това тогава беше отбелязано на  церемония в общината, а фактаът че година по-късно пловдивски доброволец не просто е номиниран, а избран за национален победител в същия конкурс, беше подминато с равнодушие. Оттук започват и нашите въпроси към зам.-кмета от Вашия екип, с ресор "Обществен ред и сигурност“, г-н Йордан  Ставрев.  


Въпроси: Това не е ли двоен стандарт към пловдивчани? Кметът на Община Пловдив на всички пловдивчани ли е, или преди това негови зам.-кметове ги делят на "наши“ и "ваши“? Когато на пловдивчанин е спасен животът или имуществото, неговата благодарност зависи ли от критерия на зам.-кмета на Пловдив, за наши и ваши, или за него има само и единствено значение фактът, че доброволци са били готови да му се притекат на помощ? 

В Програмата за управление на Община Пловдив за мандат 2019-2023 година, която зам.- кметът е длъжен да изпълнява е записано, като водещ принцип – "Отговорността към  гражданите“, а като основна цел – "Повишаване сигурността и защитата на населението.“ Там също е записано, че "От решаващо значение за реализацията на настоящата Програма е отговорната и компетентна работа на цялата администрация и участието и  ангажираността на обществеността и на всички заинтересовани страни.“ 

Въпрос: Как точно г-н Ставрев си представя участието и ангажираността на обществото? Като  първо ги дели на наши и ваши или ние всички би трябвало да сме част от това общество? 

Като мерки за реализиране на поставените в Програмата приоритети е записано под точка 3.4  отнасяща се до Осигуряване на условия за развитие на спорта и младежките дейности, следното: 

Утвърждаване на физическото възпитание и спорта в бита на хората, като основни  компоненти на съвременния модел за здравословен начин на живот.  

- Увеличаване броя на спортните мероприятия на територията на Община Пловдив и  повишаване броя на включените в тях участници от всички възрастови групи. 

- Разширяване обхвата на различните групи на населението във форми за двигателна или  спортна активност, чрез практикуване на физически упражнения, спорт и туризъм през  свободното време.


Повишаване активността на младите хора и цялостното им участие в обществения процес и  ангажирането им в обществено значими дейности и каузи. 

- Ангажиране на младите хора в обществено значими дейности с екологична насоченост,  благотворителност и осмисляне на свободното време. 

- Повишаване на активната гражданска позиция и социалната отговорност у младите хора. 

Въпрос: Нима това което извършва като дейност Сдружение "Български щит“, не е всичко  онова, което е поето, като ангажираност и отговорност, към пловдивската общественост? На какъв  точно принцип зам.-кмет г-н Ставрев дели наши и ваши и отказва да създаде условия в които  Сдружение Български щит в още по-голям мащаб да създава ангажираност в младите хора, към  спорт и обществено полезни прояви? 

Под точка 3.6 в Програмата за мандат 2019-2023 година, отнасяща се до Администрация  обърната към хората, са записани следните мерки: 

Откритост и достъпност на дейността на общинската администрация. 

- Внедряване на по–добри организационни и технологични модели на взаимодействие между  администрацията и гражданите. 


- Подобряване механизмите за комуникация 

- Укрепване доверието на гражданите в служителите на общинската администрация. ⇒ Бързо и навременно разрешаване на подадените сигнали. 

Въпрос: Как точно г-н Ставрев осъществява тези добри организационни модели на  взаимодействие, подобрява механизма на комуникация, укрепва доверието към общинската  администрация и бързо разрешава подадени сигнали, след като нашата първа входирана молба  преди една една година с входящ № 22 КЛ-84 от 2022-02-10, за предоставяне на помещение за  целите на нашата дейност, все още е оставена без отговор. А втората такава, входирана през месец  ноември с № 22VI-102/22.11.22, получи отговор на 10 февруари 2023 г., от Председателя на Общински съвет Пловдив, след мое поредно запитване, но не и от заинтересованата страна, зам.- кмета на Пловдив г-н Ставрев ? Къде тук е доверието и къде потъна първата молба или там сме били  отново разделени на наши и ваши? 

В Заключението на представената за мандат 2019-2023 година Програма за управление на  Община Пловдив е записано: 

Изпълнението на Програмата поставя редица предизвикателства пред настоящия мандат на  управление. Администрацията ще работи ефективно за използването на потенциала на  публично-частните партньорства.  

Въпрос: Как точно г-н Ставрев използва потенциала на публично-частното партньорство и не противоречи ли изцяло позицията на зам.-кмета на Пловдив, отнесена към заключението заложено в  Програмата за управление? Нима това да има в рамките на Общината самофинансиращо се  действащо доброволно формирование, не е точно този потенциал за публично-частно партньорство?  Нима дейността на нашето сдружение в ангажирането на младежта в спорт, култура и обществено  полезни прояви не е също така точно тази възможност за публично-частно партньорство?  

И понеже в Програмата на управление е отбелязано, че "През следващите четири години  работата на общинската администрация ще е съобразена с основните европейски, национални и  общински стратегически документи.“ Искам да Ви запозная със "Стратегия за развитие на  доброволните формирования за предотвратяване или овладяване на бедствия, пожари и други  извънредни ситуации в Република България за периода 2021-2030 година“ достъпна на сайта на МВР  на Република България. Там под точка IV е записано следното: 

IV.ВОДЕЩИ ПРИНЦИПИ ПРИ ИЗПЪЛНЕНИЕ НА СТРАТЕГИЯТА.

При изпълнението на Стратегията за развитие на доброволните формирования за защита при  бедствия, пожари и други извънредни ситуации в Република България 2021-2030 година ще се  прилагат следните принципи: 

Равнопоставеност и многообразие. Осигуряват се равни възможности за всички индивидуални и  колективни заинтересовани страни да упражняват своите права и задължения, които  произтичат от участието им в дейности, касаещи доброволните формирования. 

Въпрос: Как точно изразената позицията, към Сдружение Български щит от страна на зам.- кмета на Община Пловдив, г-н Ставрев, кореспондира с ангажираността управлението и работата на  общинската администрация да е съобразена с националните стратегически документи? 

Изтъкнатото до тук показва една безотговорност и пристрастност във вземането на решения  от длъжностно лице, на което е гласувано доверие и е поверена отговорността за сигурността, и  обществения ред на пловдивското общество. Неговите решения водят до пропуснати ползи за  Община Пловдив и противоречат на поети ангажименти в Програмата за управление на Община  Пловдив за мандат 2019-2023 година. 

Вярвам, че преразглеждането на позицията на зам.-кмета на Община Пловдив, г-н Ставрев,  към Сдружение Български щит и удовлетворяването на молбата ни с вход. № 22VI-102/22.11.22 не  само би била в унисон с Плана за управление на Община Пловдив мандат 2019-2023 година и  Стратегия за развитие на доброволните формирования за предотвратяване или овладяване на  бедствия, пожари и други извънредни ситуации в Република България за периода 2021-2030 година,  но и ще даде възможност за едно продуктивно и взаимно изгодно сътрудничество на база публично частно партньорство, от което главно ще бъде облагодетелствано подрастващото поколение на  Община Пловдив, което ще може още по-активно да бъде ангажирано в родолюбиви кампании,  инициативи и образователни процеси, организирани от нашето сдружение.

Георги Анадолов

Представител на Сдружение Български щит