Стотици жители на Благоевград и региона подкрепиха инициативата "Капачки за бъдеще", организирана от Клуб за бъдеще - Благоевград и приятели, предаде репортер на "Фокус".

Малко след 09.00 часа първите ентусиасти потеглиха с чували, найлонови торби и големи туби от вода, пълни с капачки за рециклиране 

На паркинга на магазин LIDL пък ги посрещаха усмихнати и заредени с много положителна емоция доброволци, които приемаха за рециклиране донесеното от благоевградчани. 

Евелина, която е сред организаторите на кампанията в Благоевград разказа пред "Фокус", че в рамките на пролетната кампания на"Капачки за бъдеще" в цялата страна се събират средства за закупуването на апаратура за различни болници.

"Това, което ще се случи в Благоевград е, че част от парите, които ще се съберат, ще бъдат вложени в закупуване на апаратура за три от отделенията в МБАЛ - Благоевград - неонатологията, детското отделение и родилното отделение. Събираме пластмасови капачки и алуминиеви кенчета. Извън днешната кампания всеки, който иска да помогне, може да се свърже с нас чрез Facebook страницата ни. Отделно от това из града имаме няколко метални сърца, където хората могат да оставят капачки и кенчета", допълни тя.

Представители на Клуб за бъдеще - Благоевград вече са водили разговори с ръководството на МБАЛ - Благоевград по време, на които е станало ясно, че от лечебното заведение имат нужда от монитори за следене на показателите, перфузор и от други по-малки неща.

Евелина сподели, че в рамките на днешния ден се е провело и награждаване на деца и ученици, които са взели участие в еко конкурс, организиран от Клуб за бъдеще - Благоевград.

Конкурсът, който е стартирал преди около три седмици е имал за цел да покаже как децата виждат техния идеален еко град чрез рисунка или проект. 

"Реално фокусът ни беше рециклирането. Децата бяха много ентусиазирани. Имахме страшно много участници от различни училища и детски градини, не само от Благоевград", прибави тя.