Добро решение за ограничаване на нерегламентираните сметища от стари автомобилни гуми откриха в Павликени. В града организират регулярни акции за събиране на стари автомобилни гуми на специални площадки, предаде кореспондент на "Фокус“. Мястото за предаване е ул. "Поп Харитон" № 1 (база на оп "БКД“ гр. Павликени, зад гробищния парк).

"Вместо да ги изхвърлят по дерета, поляни, нерегламентирани сметища, нека да заповядат на обособената площадка. Усилията ни са насочени към опазване на околната среда и много се радваме, че гумите ще бъдат на правилното място“, обяснява Кристина Георгиева, гл. експерт "Екология“ община Павликени.

Старите автомобилни гуми, изхвърлени в природата, притесняват хората от доста време.

"Аз нямам автомобил, но комшиите имат и ги оставят до контейнерите обикновено. Навсякъде – по пътищата“, казва Атанас Атанасов, който живее в Павликени.

"Това е един проблем, който стои от доста време и виждам, че започва да се формира някакъв интерес точно към това предаване на гуми, тъй като хората се чудят къде и как да ги изхвърлят. Никъде не ги взимат“, допълва Мартин Николов, също от Павликени.

На площадката в Павликени приемат до четири гуми от всяко физическо лице във вторник и четвъртък, като те трябва да са цели, не трябва да са разкъсани, за да могат да се рециклират. Предстои смяната на зимните гуми и ако вече са за изхвърляне, направете го цивилизовано. Кампанията приключва на 7 март.