Добрич става част от "Вкусна България" тази събота (24 септември) с добруджанска бобена яхния със зеленчуци и прясно изпечен хляб, предаде репортер на Радио "Фокус" - Добрич. Кулинарната българска звезда Ути Бъчваров приобщава и добруджанци към своята кауза за популяризиране на традиционни нашенски ястия. 

В 8:00 ч. в съботния ден на площад "Демокрация“ ще започне приготвянето на ястието. За него ще бъдат използвани 100 кг зрял боб, 81 кг зеленчуци, 20 л олио, 20 кг консервирани домати и 9,5 кг подправки. Община град Добрич благодари на всички спомоществователи за подкрепата.

Около 11:00 ч. всички желаещи ще имат възможност да опитат от вкусната гозба и прясно изпечения хляб, "защото какъв е смисълът на храната и хляба, ако не бъдат споделени с приятели", посочват от общината. Събитието е част от Фестивала на хляба, който тази година ще има своето пето издание. 

Част от празника ще бъдат експериментални работилници, в които деца и родители ще могат да изпробват глинени печати и изработване на тестени фигурки за обредни хлябове или да измайсторят накити, мозайки и апликации от зърно, да рисуват, да станат част от "жива картина“, да се опитат да смелят пшеница с хромел или да се претеглят на стар кантар от края на 19 век. До 12:00 ч. посетителите на фестивала ще могат да опитат и от ръчно изработените хлебни изделия, дело на ученици от Професионална гимназия по туризъм "П. К Яворов“ в Добрич и от клубов news pic 2
©
ете на пенсионера в града. 

За първи път тази година мястото и функцията на хляба през различните исторически епохи – Праистория, Античност, Средновековие, Възраждане и Съвремие, ще бъдат представени чрез 3D компютърни визуализации и експозиционни турове. 

За любителите на художественото изкуство галерията кани в зала "Златото на Добруджа“, където са експонирани творби от края на 19 век до 90-те години на 20 век. Те представят някогашния бит на българското село, различни мотиви от народни предания, приказки и легенди, обреди, свързани с прибиране на житото, жътвата и вършитбата или с темата за плодородието, природата на Добруджа и красотата на българката.

Жулиета НИКОЛОВА