Областна администрация в Добрич ще бъде домакин на поредно събитие на 6 април от 10:00 часа със заинтересовани страни по разработването и изготвянето на Интегрирана териториална стратегия за развитие на трансграничната зона Румъния - България. Това съобщиха от пресцентъра на ведомството в добруджанския град.

Досега такива събития бяха проведени в Румъния, като в тях е участвал  областният управител на Добрич Здравко Здравков. Той е член на Комитета за наблюдение на Програмата. Консултациите, които се провеждат, имат за цел да очертаят маршрути за велотуризъм от двете страни на границата. Това ще допринесе за развитие на икономическия потенциал на региона и за популяризирането на културно-историческото наследство на двата народа.

Сега се разработва Интегрирана териториална стратегия за развитието на румънско-българския трансграничен регион от страна на консултантска организация в рамките на Програма Интеррег VI-A Румъния-България 2021-2027 г., включваща основни дейности, като подкрепа за Стратегическия съвет при описване на националния маршрут в България и идентифициране на вторичната мрежа на велотуристически маршрут EuroVelo 6 (регионална и местна) в Румъния и България; разработване на Интегрирана териториална стратегия на трансграничния район и създаване на механизми за изпълнение на стратегията (включително индикатори за мониторинг), също и подпомагане на Стратегическия съвет чрез обучение по различни теми за увеличаване на капацитета за изпълнение на стратегията.

Като част от втората дейност, една от основните цели е да се изготви анализ на потребностите и потенциала за развитие на района, включително икономически, социални и екологични аспекти.

За участие в консултациите и подготвените презентации от консултанта са подканени кметовете на общини от област Добрич, директорът на Регионалния исторически музей, представители на Областно пътно управление, Български туристически съюз, Областен информационен център и други ведомства в Добрич. Събитието е отворено.