Празничният ден в Добрич започна с водосвет, който събра миряни в православния храм "Св. Троица". В двора му е поставена паметна плоча на Първото взаимно училище в добруджанския град, където под звуците на Духовия оркестър на Добрич бяха положени тържествено цветя, предаде репортер на Агенция "Фокус".

На тържествена церемония в Огледална зала "Нели Божкова" бяха връчени Годишните награди "Добрич" на общината за принос в областта на науката и културата. Кметът Йордан Йорданов връчи лично отличията. Колективната награда получи Регионална библиотека "Дора Габе" като място за култура и просвета на хора от всякакви възрасти за цялата област. Индивидуалната награда получи диригентът на Смесен хор "Добруджански звуци" Елвира Пастърмаджиева, наследник на Маестро Захари Медникаров, основател на хора, прославил Добрич, Добруджа и България по целия свят. Наградата за млад творец тази година е за Деян Дженков, преподавател в Музикална школа - клас "Акордеон“, при Народно читалище "Йордан Йовков – 1870 г.“. Носители на грамоти са поетесата Генка Петрова и поетът Александър Белчев.

Днес се навършват 100 години от първото честване у нас на Деня на народните будители, припомни в своето приветствено слово кметът на добруджанския град Йордан Йорданов: "През тези 100 години по един или друг начин времената са били различни, и преди дезинформацията също е върлувала, но единственият начин да я победим в днешно време е само изричането на истината. И аз вярвам, че истината ще даде пътя, по който трябва да вървим и като народ".

По думите на поетесата, белетрист и журналист Марина Константинова, носител на награда "Добрич" от 2021 г., ден като днешния провокира съвременниците ни да обърнат поглед назад и да помислят за миналото, "за да видим не само празника, но и символа, онзи на вярата, на спомена за миналото, което ще проправи пътя на бъдещето". Това е символът, който ще накара хората днес да си спомнят, да се преклонят, да подражават на всички онези, носещи ореола на народния будител - светци, възрожденци, революционери, учители, просветители, книжовници и творци. Това са хора, чийто дух е буден и зрящ и чиито дела са им донесли честта да бъдат наречени будители.

В зала "Възраждане" в Художествената галерия в Добрич в 16:30 ч. днес ще бъде открита изложба, която носи заглавието "Страници от Българското Възраждане", посветена на онези хора, благодарение на които се е възродила българщината в Добруджа. 

Жулиета НИКОЛОВА