На 27 април, събота, от 17.00 часа в Концертна зала "Добрич" ще се проведе хоров концерт, с който ще се отбележи 100 годишнината от рождението на Маестро Захари Медникаров /1924 – 2007/.

По покана на диригента на хор "Добруджански звуци" Елвира Пастърмаджиева на сцената ще се представят хорове от Добрич, Варна и Русе, църковни, детски и класически хорови формации. Всичките с едно общо помежду си – диригентите им са произлезли от школата на Маестро Медникаров - изтъкнат хоров диригент и музикален педагог с изключителен принос за развитието на музикалната култура на града и на страната, почетен гражданин на град Добрич.

Богата е творческата и жизнена биография на Маестрото, но като ръководител на хор "Добруджански звуци“ и на Детския хор в Добрич, той остава най - близък до сърцата на добричлии като строгия, прецизен и уникален хоров диригент, издигнал музикалната култура в Добрич на европейско и световно ниво. И днес Маестро Медникаров е емблематична фигура, знаково име за стремежа ни към културен и духовен просперитет, към родова памет, национално самоопределение и европейско самочувствие. В знак на почит неговите последователи ще ни поднесат най-красивите произведения от различни жанрове. Участие ще вземат:

Младежки хор "Свети Георги Победоносец“ при Общински младежки дом град Русе с диригент Мина Влайкова

Дамски камерен хор при храм "Свети Атанасий“ град Варна с диригент Евгения Григорова;

Смесен хор "Влади Анастасов“ при НЧ " Македония-2005 г.“ град Варна с диригент Димитрина Хинева;

Хор на варненските учители "Арс музика“ с диригент Веселина Маринова;

Хор "Добруджански звуци“ с диригент Елвира Пастърмаджиева;

Детски хор "Маестро Захари Медникаров“ с диригенти Габриела Павлова-Писанова и Миглена Пенева

Концертът ще започне с изпълнение на най-малките певци от Детски хор "Маестро Захари Медникаров“ с диригенти Габриела Павлова-Писанова и Миглена Пенева с акомпанимент Радостина Гроздева-Кръстева. Програмата им е изцяло от български произведения.

Кратка информация за гостите.

Младежки хор "Свети Георги Победоносец“ при Общински младежки дом град Русе е създаден през есента на 1993 г., като хор на русенските момчета от диригента Мина Драгнева-Влайкова. А на 1 ноември същата година в храм-паметник ,,Св. Троица“ изнася първия си концерт и се кръщава с името на Св. Георги Победоносец. Това е рождената дата на хора. През 2001 - 2006 г. е част от творческия екип на оперно-филхармонично дружество Русе като различните състави на хора участват в оперни спектакли, концерти с русенска филхармония, самостоятелни концерти, явяват се на фестивали и конкурси в България и чужбина. После преминава към Военен клуб Русе. От 2008 г. е част от дейностите на Общински Младежки Дом Русе. Хорът поддържа активна концертна дейност, с богат и разнообразен репертоар, в който винаги присъстват православни песнопения, възрожденски и патриотични български песни. За високи творчески постижения, за принос в развитието и популяризирането на българското хорово пеене е носител на много награди и отличия, както и "Сребърна лира" от съюза на българските музикални и танцови дейци. Освен в България е изнасял концерти и в много страни в Европа. В момента диригент е Мина Влайкова, а клавирен съпровод Божена Иванова.

 

 

 

Дамски камерен хор при храм "Свети Атанасий“ град Варна с диригент Евгения Григорова е създаден през май месец 2003 г. под ръководството на Евгения Григорова с благословията на старши иконом Дончо Александров и иконом Антон Парушев. През годините диригенти са били: Теодора Андреева, Розина Цонева и Евгения Григорова. Съставът се състои от 12 хористки с различни професии и великолепни гласови данни и солист – Любомир Григоров. Хорът популяризира православното пеене, както с молитвените изпълнения по време на литургиите в храма, така и с концертни изяви в страната и с участието си на различни фестивали.

Смесен хор "Влади Анастасов“ при НЧ " Македония-2005 г.“ град Варна с диригент Димитрина Хинева и пианист на хора Мариана Григорова. През 2023 г. хорът отбеляза своят 15-годишен юбилей. Създаден е през 2008 г. от диригента Димитрина Хинева към читалище "Македония – 2005“ гр. Варна. От тогава и до днес, съставът бележи възходящо развитие и е редовен участник в национални и международни фестивали, прегледи и празници на хоровата песен, където е достойно оценяван с награди и отличия. Изнася и самостоятелни концерти. Диригентът Димитрина Хинева е носител на ордена "Неофит Рилски“ от МОН и на Златна лира от Съюза на българските музикални и танцови дейци и на много други награди.

Хор на варненските учители "Арс музика“ с диригент Веселина Маринова и клавирен съпровод Боян Бъчваров. Началото си хорът на варненските учители води от дамска хорова група, сформирана през далечната 1951 г. За първи диригент е поканен варненският композитор Любен Тодоров. През 1990 г. женската хорова формация прераства в смесен хор, който обединява учители - любители на музиката от всички варненски учебни заведения – училища, детски градини и университети. Същевременно е преименуван на хор на варненските учители "Арс музика“. Заслуга за развитието и израстването на хора в различните периоди от неговото съществуване имат известни във Варна и страната диригенти, композитори и музикални педагози, като Веселин Иванов, Мирчо Мирчев, Петко Мечков, Васил Арнаудов, Лидия Душек, Наталия Александрова, Евгения Григорова, Антон Момчилов, Нели Макавеева. От създаването си, хорът участва в много национални фестивали на художествената самодейност и е награждаван с медали, плакети и грамоти. За приноса си в културния живот на гр. Варна и страната, хорът е носител на орден "Кирил и Методий“ /1976 г./ и награда Варна /2001 г./

Като домакин ще се представи и нашият хор "Добруджански звуци“ с диригент Елвира Пастърмаджиева, клавирен съпровод Радостина Гроздева – Кръстева. Заедно с Хор на варненските учители "Арс музика“ те ще изпълнят "Хор на евреите“ из операта "Набуко“ на Верди. В програмата им е включена и сакралната "Лакримоза“ из "Реквием“ на Моцарт, където на органа ще чуем Мария Славова.