Добрич е сред 20-те български града с кампания за Световния ден за борба с диабета, която ще се проведе днес от 8:00 до 11:00 часа паралелно с останалите градове, предаде репортер на Агенция "Фокус". За Добрич мястото е площад "Свобода".

Диабетици, доброволци, членове на диабетни организации и приятели, облечени в сини тениски ще сформират на централно място във всеки град по един голям син кръг - символ на борбата с диабета. "Публиката" ще може да се присъедини към събитието, като участва в "Час по диабет".

Организатор е Националното сдружение "Диабет, предиабет и метаболитен синдром". Около 520 000 са диабетиците в България, а около 200 000 от тях имат скрит диабет - дори не знаят, че са болни, сочат изследвания. Поради това не се лекуват и развиват усложнения - губят зрение, бъбреците им престават да работят, стигат до ампутация. 

Ако има по-сериозна подкрепа от страна на държавата, компаниите и обществеността, тези хора ще бъдат скринирани, диагностицирани и ще се лекуват. Ако поддържат добър гликемичен контрол, няма да развият усложнения и ще продължат живота си пълноценно и смислено. Затова считат специалистите, е необходимо да се говори повече за диабета и да се изрази солидарност с хората с диабет.

Жулиета НИКОЛОВА