Добрич е най-новият град в националната мрежа за разделно събиране на текстил, предаде репортер на "Фокус". Първите локации са осем на брой, предстоят и още други. Контейнерите са в бял цвят със знака на Български червен кръст и са поставени в близост до търговски обекти и голям пътникопоток.

Контейнерите са предназначени единствено за разделно събиране и дарение на дрехи и домакински текстил. Чрез тези съоръжения гражданите имат възможност да "спасят“ дрехи, обувки и друг вид домакински текстилни изделия, които вече не използват, от погубването им като ресурс в смесения битов отпадък. Това би имало значителни екологични ползи, но също социални и хуманитарни ползи чрез Фонда за бедствия, аварии и кризи към БЧК.

Подробна информация за екологичните, социални и хуманитарни ползи  е публикувана тук. Има и няколко условия. Чистите текстилни изделия трябва да са опаковани в найлонова, текстилна или хартиена торба. Тя трябва да се постави в клапата на контейнера, да се вдигне дръжката, така че торбата да падне във вътрешността на контейнера. Найлоновата торба има предимството да предпазва съдържанието по-добре от течности, дъжд и влага, които случайно могат да попаднат в контейнера.

Размерът на торбата трябва да е максимум 30 х 60 х 30 см, за да не се задръсти механизмът на контейнера. Не се препоръчва опаковане в големи чували, кашони, сакове, защото се заклещват и блокират клапата на контейнера за използване от други желаещи граждани. По-добре е да се ползват няколко малки торби, вместо една голяма.

Трябва да се затвори торбата добре, за да не могат да изпадат от нея изделията, така ще се предпазят от замърсяване в процеса на товаро-разтоварните дейности, складиране и преместване преди сортиране.

Не трябва да се оставят торби извън контейнерите, това води до зацапване на текстила, кражби, разхвърляне. Ако гражданите забележат опити за увреждане на контейнерите или опити за кражби, могат да подадат сигнал на 112 или да потърсят охраната на обекта. 

Карта на локациите в Добрич - тук.

Жулиета НИКОЛОВА