Измежду над 50 български общини Добрич е една от двете, избрани да участват в проект "Визия 2045“, предаде репортер на "Фокус". Резултатите от конкурентния подбор са обявени само преди дни от Националния доверителен екофонд. Финансирането е осигурено от Европейската инициатива за климата (EUKI) на германското правителство.

Училищата, които ще представят Добрич, са две средни училища - "Петко Рачов Славейков“ и "Димитър Талев“. Традиционно те са сред най-активните в работата по международни проекти. Активностите, които предстоят са много. Ще бъдат създадени екипи от учители, служители в училищата и ученици за изпълнение на проекта. Ще бъдат предоставени комплекти от измервателни уреди за наблюдение на състоянието на потреблението на енергия в сградите, както и оценка на място на потреблението на енергия във всяко от училищата. Ще бъде направена оценка на емисиите на парникови газове.

Ще се използват методика и система от критерии, разработени от консорциум. Училищата ще бъдат подпомогнати в изготвянето и реализирането на свои планове за действие за постигане на климатична неутралност чрез съвместни дейности с общината и другите заинтересовани страни. Предвидено е организиране и провеждане на учебни пътувания между двете български общини (другата е Ямбол) и училища за обмяна на опит, както и разпространение на опита сред всички училища в България и в другите страни от консорциума.

Партньори по проекта на нашата страна са Словения и Полша. Участниците в дейностите ще си партнират до април 2025 година. Планирано е също организиране и провеждане на учебно пътуване до Германия за участниците в проекта. Ще има размяна на посещения между одобрените училища за обмяна на опит и разпространение на опита сред всички училища в България и в другите страни от консорциума.

Жулиета НИКОЛОВА