Този месец Добрич е част от маршрута на Международния фестивал на поезията "Славянска прегръдка", заедно с още два български града - Кюстендил и Велико Търново, предаде репортер на "Фокус". През 2023-та фестивалът е с нов формат - всеки месец е посветен на един от славянските езици, май - на сръбския език, юни - на полския и така докато се премине през всички славянски езици.

Гостите от Сърбия за майския фестивален лъч, който започва от Южна България, след това ще гостува в старопрестолния град и най-накрая в добруджанския, са акад. Ристо Василевски, Лиляна Стеич, Вера Хорват, Ясминка Надашкич-Джорджевич.

"Творческите ни връзки със сръбския език са много стари и близки. Делото на Светите братя и най-вече – на Св. Сава, е живо и тачено там. Сръбският филиал на Академията е най-многолюдният и най-много са наградите от ежегодния конкурс "Летящо перо", които отиват при талантливите и изявени поети от сръбскоезичния свят, разпростиращ се на териториите на Сърбия, Косово и Метохия, Република Сръбска (Б. и Х.) и Черна гора. Огромна е заслугата за това на координатора на Академията за сръбския език – акад. Ристо Василевски. 

Не без прякото участие на Славянска академия, след наша аудиенция при покойния вече Патриарх Ириней, се сложи началото и на публичното честване на Деня на Светите братя в Сърбия. Нашата малка делегация, водена от тогавашния председател на Съюза на сръбските писатели Радомир Андрич, преживя щастливи часове на благослов и отеческа споделеност. Негово Светейшество Ириней разбра и благослови идеята за това начинание… Тогава всъщност бе положена традицията. И до края на дните си той и митрополит Амфилохий – глава на православната църква в Черна гора, бяха духовни пастири и радетели на Кирилицата и славянското културно единение", разказват организаторите на фестивала.

Началото на Международния фестивал на поезията "Славянска прегръдка" е поставено през 2007 г. във Варна. Фестивалът е гостувал също в много български градове - Добрич, Русе, Бургас, Пловдив, Хасково, Рилски манастир, Сливен, Шабла, Албена и в други малки и големи селища и  разбира се в София, където са провеждани знаковите събития с участието на посланици и други дипломати от славянските страни. 

"Работим с държавните и местните институции. Почетни членове на Академията у нас са президентът на България Румен Радев и патриархът – Негово Светейшество Неофит Български. Освен реалните членове (по творчески заслуги) изградихме и мрежа от симпатизанти на идеята – това са 40 Радетелски клуба из цялата страна. Още втората година след учредяването си Фестивалът "Славянска прегръдка" прехвърли границите на страната ни. 

На подобни фестивали се радваме вече във Варшава, Москва, Белград, Смедерево, Тръстеник, Нови Сад, Загреб, Копривница, Дубровник, Джаково, Подгорица, Будва и Херцег Нови, в Братислава, Банска Бистрица, сред славянските общности в Лондон (там са около 2,5 млн. славяни) и на други места. Нашата тактическа формула е проста: събираме, а не разделяме", посочват още  организаторите.

Жулиета НИКОЛОВА