В Добрич се проведе международно обучение по "Предприемачество в климатоустойчивото  земеделие в Черноморския басейн". Организирано е по проект AGREEN, изпълняван от българска страна от Сдружение "Добруджанско аграрно и бизнес училище", предаде репортер на Агенция "Фокус".

Фермери и агро-предприемачи от 6 държави са взели участие в събитието и са се запознали с концепцията за климатоустойчиво земеделие и различните подходи по неговото прилагане в държавите-партньори по проекта. Те са България, Румъния, Турция, Грузия, Армения и Гърция. Участниците са млади производители, практикуващи селскостопански специалисти и студенти последна година, които имат интерес да се занимават със селско стопанство, номинирани от местни заинтересовани групи, бизнес и браншови организации в селското стопанство. Участниците от Армения са се включили онлайн в обучението, чрез видеоконферентна връзка.

Представен и тестван е разработеният обучителен курс  "Предприемачество  за климатоустойчиво земеделие в Черноморския басейн“. Участващите ще изпълняват функцията на разпространители или "мултипликатори“ на това знание, поради което сесиите в Добрич са имали за цел да ги подготвят и за организиране и провеждане на подобни обучителни курсове в техните страни.

Обучителният курс е разработен съвместно от експерти, ангажирани от партньорите по проекта, структуриран е в 6 ключови модула за обучение и е адаптиран за смесена мобилност. Курсът отговаря на необходимостта от обучение за подкрепа, повишаване на уменията и стимулиране на младите предприемачи да се занимават с устойчиво и биологично земеделие и за подобряване на капацитета на младите предприемачи и фермери да управляват устойчиви стопанства.

По време на събитието в България разработчиците на различните обучителни модули от партньорските организации по проекта са  демонстрирали учебното съдържание и са очертали най-ефективните подходи за преподаване и учене, които да се прилагат според спецификата на обучаемите и избраните начини на провеждане на курса в отделните държави. 

Екипът на AGREEN и членовете на Практикуващата общност, създадена по проекта, са подкрепяли и ръководили обучителните сесии в качеството им на ментори на младите мултипликатори. Основната задача на мултипликаторите е била да научат как да провеждат курса с помощта на платформата AGREEN и как да мотивират други заинтересовани страни да организират обучения, използвайки наличните ресурси. Поставен е акцент  върху подходите в климатоустойчивото земеделие, изграждане и поддържане на устойчиви на климата агро-хранителни вериги на стойността, управление на устойчиви ферми, възможни източници за ф news pic 2
©
инансиране на такива дейности и маркетинг за устойчива селскостопанска продукция. 

Друг акцент е поставен върху запознаване на мултипликаторите с различни похвати и инструменти, които ще спомогнат за провеждане на курса в различна учебна среда, както и при разпространение на концепцията и принципите на климатоустойчивото земеделие.

До момента са разработени редица стратегии, проучвания, модели за отглеждане на култури и други продукти, които целят да подпомогнат стопаните в прехода към земеделие, съобразено с климатичните промени.

Проектът е удължен с 6 месеца и предстоят още интересни събития, съобщават от екипа на сдружението. През февруари или март следващата година ще бъде организирано местно събитие за български фермери за запознаване с обучителния курс и разработените материали. През пролетта ще се проведе Международна конференция, посветена на разработените и тествани по проекта модели за отглеждане на култури в Черноморския басейн. През май ще бъде финалната конференция за представяне на резултатите от проекта.

Всички разработени до момента материали са достъпни на сайта на проект AGREEN - "Трансграничен алианс за климатоустойчиво и зелено земеделие в Черноморския басейн".

Жулиета НИКОЛОВА