Предстои основен ремонт на сградата и прилежащите зони на Комплекса за социални услуги за възрастни хора "Гергана" във Варна. Това стана ясно от думите на заместник-кмета Снежана Апостолова и директорът на Дома Валентин Пранджев.

Такъв никога не е правен. До сега са извършвани само козметични ремонти. Целта е сградата да покрива всички съвременни изисквания за предоставяне на социалната услуга.

Ремонтните дейности ще са в размер на 7,7 милиона лева. Средствата са по Плана за възстановяване и устойчивост. Целта е ремонтът да приключи до края на 2025 година. Същинските ремонтни дейности ще стартирал или в края на тази, или в началото на следващата година. До тогава ще се извърши проектиране, избор на изпълнител, както и най-важната част – намиране на място, където ползвателите на услугата ще бъдат временно настанени, до приключване на ремонтните дейности. Това място ще е на територията на Община Варна. Не се изключва да бъде и хотел, стана ясно от думите на зам.-кмета Апостолова.

В момента в Дома има настанени 70 възрастни лица и 30 пенсионери с увреждания. В Комплекса не се приемат лица с психични разстройства.

До няколко дни социалното заведение ще получи и специализиран транспорт. Той ще бъде доставен по проект, като стойността е 130 000 лева.