В Кюстендил започва преброяване на бездомните кучета, съобщиха за "Фокус“ от Общината. Дейностите са съгласно Наредбата за прилагане на Националната програма за овладяване популацията на безстопанствените кучета на територията на Република България. Кампанията ще се проведе през периода март-юни 2024 година.

Преброяването се извършва от представители на общината и организации за защита на животните или други юридически или физически лица с опит в областта на статистиката или ветеринарната медицина при спазване на принципа за липса на конфликт на интереси по смисъла на чл. 52 от Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество.

В тази връзка, организациите за защита на животните могат да заявят желание за участие във извършването им на имейл: obshtina@kustendil.bg или във деловодството на Община Кюстендил чрез подаване на Заявление за участие в свободен текст и документ за регистрация на НПО с екологична насоченост. Срок за подаване на заявленията – 31 март 2024 година.

При преброяването се следва одобрената Методика съгласно Националната програма за овладяване на популацията на безстопанствените кучета на територията на Република България.

Дейностите по залавяне, кастрация, маркиране, ваксинация, обезпаразитяване и връщане по места на обработените безстопанствени кучета на територията на община Кюстендил се подготвят и провеждат от приюта за безстопанствени животни.