До януари 2023 г. се удължава срокът на проект "Патронажна грижа +“, изпълняван от община Смолян, това съобщиха на пресконференция секретарят на Общината Момчил Николов и ръководителят на проекта Роза Любомирова, предаде репортер на Радио "Фокус" - Смолян. Финансирането е по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". Стойността на Компонент 1, който се изпълняваше от 17 май 2021 до 17 юли 2022 г., бе 679 581,42 лв. Сега се отпускат още 355 310, 16 лв. и дейностите по проекта продължават до 18 януари 2023 г.  

Секретарят на Общината Момчил Николов припомни, че проектът е стартирал с настъпването на ковид-пандемията и подпомага най-уязвимите, хората и тези, които са под карантина. "В момента усилията ни са насочени към  социалните услуги, където има назначен допълнителен персонал“, допълни той.  

Ръководителят на проекта Роза Любомирова заяви, че този вид услуга е започнала през 2019 г. под различни наименования. Сега тя продължава и се реализира в две направление – едното е насочено към възрастни хора с ТЕЛК-ови решения, такива, които имат нужда от помощ. При него се закупуват най-необходимте храни и лекарства за хора, които не могат да излизат или са поставени под карантина. Другото направление е насочено към социалните институции в общината – Дом за стари хора в село Фатово, Домовете за жени и мъже с психични разстройства в Ровина и Петково, Центъра за работа с деца на улицата в Широка лъка, Центровете за настаняване от семеен тип за деца без увреждания в кварталите Каптажа и Устово, Комплекса за социални услуги за деца, младежи и пълнолетни лица с увреждания в Смолян и Центъра за обществена подкрепа – Смолян.

За реализацията на проекта са назначени 22-ма домашни помощника, медицински персонал – медицинска сестра, рехабилитатор и психолог, както и трима души, които извършват доставките по домовете - в Смолян, Момчиловци и Кутела.

По думите на Любомирова, болшинството от хората, ползващи услугата, са много доволни, дори имат получено и благодарствено писмо от една потребителка. "Извършва се контрол за предоставянето на услугата. Тя е много търсена, особено доставката на храни и хранителни продукти. Всички предоставяни услуги по проекта за безплатни за потребителите“, отбеляза Любомирова.

Момчил Николов каза още, че Община Смолян не изпуска да кандидатства по различни програми, особено от тези в социалната сфера. При бъдещо финансиране ще направим всичко възможно да се възползваме от бъдеща програма, за до продължим реализацията на патронажната грижа, каза още той.

Нели ГЕРГЬОВСКА