До средата на март в Добрич ще са новите автобуси на градския транспорт, съобщи в една от социалните мрежи кметът Йордан Йорданов, предаде репортер на "Фокус". От началото на април новите и красиви автобуси, производство на "Карсан", ще влязат в експлоатация. 

През миналата седмица са обсъдени техническите параметри за монтиране на бордовите устройства, които ще се изграждат по проекта за Интегриран градски транспорт. Новите автобуси ще са 20. Возилата са 8-метрови с 60 места общо, 21 седящи.

Автобусите са с две врати, с обособени две зони на климатизация - за шофьор и за пасажери, има системи за леко накланяне при качване на трудноподвижни пътници и за цялостно снижаване, благодарение на въздушните възглавници. Бутон отвън до втората врата за пътници може да подаде сигнал на шофьора при необходимост за ползване на рампа за детски и инвалидни колички. Такъв бутон има и вътре в автобуса в обособено за тях място. С него се подава сигнал за пускане на рампата при слизане. Автобусът разполага с LED осветление, WI-FI и USB портове. За Добрич очакванията са за добър разход на гориво.

Мястото на шофьора е с напълно дигитализирано табло и още едно допълнително с 10-инчов тъчскрийн за различни функции, като външни камери за наблюдение, климатик, налягане на гумите, диагностика, трип компютър и др. Интериорът е с достатъчно пространство. 

Автобусите предлагат комфорт като превозните средства от градския транспорт на модерните европейски градове. Возилата са производство на турската фирма "Карсан", съвместна разработка с BMW. 

Жулиета НИКОЛОВА