До пет години лишаване от свобода грозят младежа, който предизвика тежка катастрофа с двама загинали на главния път София – Варна вчера сутринта. Това съобщи наблюдаващия делото прокурор от Окръжна прокуратура – Велико Търново Даниела Харитонова, предаде кореспондент на "Фокус“.

Тя припомни, че трагедията се случи вчера сутринта при 165+800 на първокласен път I-5 /при разклона за село Кесарево/. Ударили са се два леки автомобила, като единият, от който са загиналите е пътувал в посока Варна, а другият, управляван от 17-годишен неправоспособен ученик се е движил в посока София и е навлязъл в насрещната лента за движение, при което е ударил първата кола.

"На непълнолетния шофьор е повдигнато обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост на две лица, заради това, че не е контролирал непрекъснато моторното превозно средство, което е управлявал, при което е допуснал същото да напусне лентата си за движение и без установена към момента от разследването причина да навлезе в насрещната лента за движение, където се е ударил с автомобила на двамата починали“, поясни прокурор Харитонова.

Младежът е в болница под полицейска охрана. Той също е пострадал при инцидента, има счупване на крайници и днес му предстои втора операция.

Окръжна прокуратура е поискала да му бъде наложена мярка за неотклонение "Задържане под стража“ до 48 часа.

"В случай, че бъдат събрани достатъчно и безспорни доказателства, че автомобилът е бил предоставен съзнателно на непълнолетния от някой от неговите родилите или и от двамата, тъй като и двамата са съсобственици на колата, ще бъде обсъдена възможността на всеки един от тях да бъде повдигнато обвинение за причиняване на престъпния резултат в съучастие като помагачи“, посочи още прокурорът. Ако вината на майката и бащата бъде доказана, тях също ги грози затвор до 5 години.

Мярката на младежа ще се гледа днес, като това може да се случи в съда или в болницата, в зависимост от състоянието на младежа.

Към момента няма данни от МВР дали младежът кара автомобил за пръв път. Той е разпитан и твърди, че не помни нищо от инцидента.

"Прокуратурата във Велико Търново е категорична, че ще направи всичко необходимо разследването да приключи в най-кратки сроковете. Вече са разпитани свидетели, назначени са експертизи и изясняване на обстоятелствата продължава", категоричен бе говорителят на ОП - Велико Търново Илиян Благоев.