В рамките на месец ще бъде открита процедурата за избор на строител и консултант на Интермодален терминал – Русе, инвестицията ще бъде на стойност 53 милиона лева. Това обяви генералния директор на Държавно Предприятие "Национална компания железопътна инфраструктура“ инж. Златин Крумов на проведената по-рано през деня работна среща относно възобновяването на проекта за градска железница в Русе. Изготвен е работния план и е издадено разрешение за строеж на спирка "Университета“. До две седмици се очаква да бъде обявена обществената поръчка за строителството ѝ. Финансирането е осигурено от Плана за възстановяване и устойчивост.

Проектът за Градска железница в Русе се коментира в публичното пространство от години, но преди месец инициативата на Сдружението на бившите областни управители получи подкрепата и на министъра на транспорта и съобщенията Николай Събев, който лично присъства и днес. "С инвестициите в Градска железница и в спирки, които да отговарят на стандартите за европейска мобилност, Русе може да стане част от един обещаващ конгломерат Букурещ-Варна-Русе и Горна Оряховица.

Въпросът не е дали да го правим, а как да го направим най-добре и най-бързо.“ – заяви министъра и обяви, че проектът има огромен потенциал и също така е приоритетен за Министерството на транспорта и съобщенията. Проектът за логистичен терминал в Индустриална зона вече е готов, а част от вагонния парк за градски влакове, който е в Плана за възстановяване и устойчивост ще бъде предвиден за Русе.

Заместник областният управител Людмил Христов представи презентация, в която подробно бяха описани прединвестиционните проучвания за изграждане на железница, свързваща централната градска част с района на Източна и Западна промишлени зони, Безмитна зона и Индустриален парк в гр.Русе, гр.Мартен и други населени места. Железницата ще бъде изградена на шест етапа като първият ще свързва Русе с Мартен през КТМ, а финалната точка на шестия етап е летището в Отопени, Букурещ.

"Освен, че ще облекчи значително трафика в града и ще улесни работещите в този периметър осъществяването на проекта е в пълен унисон със ангажимента на Европейския съюз към климатична неутралност до 2050 година. Едно от основните му преимущества е фактът, че ще бъде използвана вече съществуващата инфраструктура, която ще бъде изцяло реабилитирана, и ще остане само около километър железопътна линия за изграждане. Ще се радвам проектът да се реализира, за да може Русе да запази славата си на град на първите неща!“ завърши срещата заместник областният управител Людмил Христов.