До края на годината ремонтът на филиала на варненския театър трябва да е завършен. Това стана ясно днес от думите на кмета на морския град Иван Портних, който лично се запозна със започналите строително-монтажни дейности, предаде репортер на Агенция "Фокус".

Пълното обновяване трябваше да стартира отдавна, но редица спънки - скок на цените на материалите, обжалване от фирми, които не са спечелили процедурата и др., го забавиха.

Основният ремонт и реконструкция на сцена "Филиал“ на Варненския драматичен театър “Стоян Бъчваров" се финансира по със средства от Оперативна програма "Региони в растеж“ и дофинансирано от Община Варна.

Така в края на годината филиалът ще разполага с обновени и комфортни за зрителите и артистите сцена, камерна зала, репетиционни и др. Сградата ще продължи да бъде използвана като втора сцена, на която ще преобладават театралните постановки. Ще бъде подменена механизацията на оркестрината и сцената, ще бъдат обособени две репетиционни зали, едната от които за балет. Изцяло ще се промени интериорът на балкона, главното фоайе, камерната и репетиционните зали, на клуба на актьора. Проектът предвижда още дейности по подмяна на ВиК и ел. инсталациите, осигуряване на необходимото осветление и озвучаване, изграждане на климатична и вентилационни инсталации, подобряване достъпа за хора с увреждания.

Надявам се крайния срок да бъде спазен, за да не се наложи да се връщат евросредства, каза кметът Портних.

В залата на филиала местата за публика няма да се променят, ще бъдат отново 330. В камерната зала те ще бъдат 120, стана ясно днес.

Сериозен ремонт на сградата не е правен вече 55 години. Последно арх. Камен Горанов прави сериозно преустройство на тогавашната зала "Съединение“ (издигната през 1890 г.), сега сцена "Филиал“, като добавя нов обем със сценична кутия. Известни подобрения, но частични, внасят следващите ремонти през 1996-та и 2006-та година.