До Празника на Велико Търново – 22 март се очаква да приключи ремонтът в мултимедийния посетителски център "Царевград Търнов“. Това съобщи за "Фокус“ директорът на Регионалния исторически музей в града Иван Църов. Той уточни и, че финансирането за дейностите е осигурено по проект на Община Велико Търново. Те включват изграждането на два нови етажа над се съществуващите, в които ще има нови сцени от българската и търновска история.

"Ремонтът на музей "Възраждане и Учредително събрание“, който също тече в момента, е доста сложен. Там, вероятно, в края на тази година ще приключи всичко и първите посетители ще бъдат посрещнати през 2024-а“, допълва директорът на РИМ.

Той уточни и, че вече тече подготовката за двете най-мащабни събития, в които музеят ще е организатор и съорганизатор. Става въпрос за Средновековния фестивал на крепостта Царевец /в края на юли/ и Античния фестивал, който се провежда в Никополис ад Иструм /през август/. В първия участват реанактори от цял свят, които пресъздават средновековния живот в столичния Търновград, а другият разказва моменти от Античността.

Луиза ТРАНЧЕВА