500 лева е глобата за констатирани опасни неизправности по автомобили, които се движат по българските пътища. Това напомнят от Областна дирекция на МВР – Велико Търново, предаде кореспондент на "Фокус“. От полицията уточняват и, че до 14 декември ще правят активни проверки за безопасно шофиране през зимата. Те ще следят за техническата изправност на колите и на осветителните им системи.

Основното, което шофьорите трябва да направят е да проверят спирачните си системи; да поддържат чисти, видими, регулирани и в изправност фаровете, стоповете, габаритите и мигачите си; да имат специално оборудване /обезопасителен триъгълник, аптечка, пожарогасител, светлоотразителна жилетка/.

"Когато пътното превозно средство е технически неизправно, то временно се спира от движение до отстраняване на проблема. При шофиране на техническо неизправно ППС глобата е 50 лева, при значителна неизправност – 200 лева, при опасна неизправност – 500 лева“, припомнят още от полицията.

20 лева плащат водачите, които нямат някой елемент от специалното оборудване. 10 лева е глобата за колоездачи, хора с тротинетки и каруци, които се движат по тъмно без светлооотразителна жилетка. Между 20 и 50 лева са санкциите за неправилно пресичане, а шофьорите, които отнемат предимство на пешеходци плащат по 100 лева и се разделят с 10 контролни точки.

Гумите на автомобилите трябва да са дълбочина на протектора не по-малка от 4 мм. Глобата за нарушение е 50 лева.