Прокуратурата разпореди да бъдат взети мерки за неотклонение "Гаранция от 2000 лева“ спрямо двамата, които катериха с джипове Паметника на Съединението в Пловдив. Това съобщи за Агенция "Фокус" прокурор Атанас Илиев, от Районна прокуратура в Пловдив. "След запознаване с материалите по делото, в хода на предварителна проверка е разпоредено двамата – на 23 и 25 години, да бъдат привлечени като обвиняеми за това, че са извършили непристойни действия, с явно неуважение към обществото, с изключителен цинизъм и дързост при управление на МПС. След привличането им като обвиняеми, прокуратурата ще разпореди да им бъдат отнети и свидетелствата за правоуправление.

"Извършителите са били установени в рамките на изключително бърза предварителна проверка, за 24 часа, като са заявили, че щели да снимат клип“, каза прокурор Илиев. "Ние нямаме нищо против изкуството, но това не означава, че трябва по такъв начин, без никакви разрешения, да катерят по паметника“ добави той.

Има първоначални данни, че на място има и изпочупени плочки.

Това ще бъде установявано допълнително с още един оглед в следващите часове. За това обвинение законът предвижда лишаване от свобода до 5 години и лишаване от свидетелства за правоуправление на МПС.

По случая се работи все още, разпитват се свидетели.