До 31 март е срокът за плащане на таксата за притежаване на куче в община Търговище. За територията на града тя е 10 лв., а за селата - 5 лв., съобщиха от Общината.

Освободени от такса са кастрираните домашни любимци, ловните кучета, кучетата водачи и други, посочени в Закона за ветеринарномедицинската дейност. 

Съгласно закона, собствениците са длъжни да регистрират любимците си в отдел "Местни данъци и такси" в администрацията в тримесечен срок от датата на придобиването им. Кучета, придобити след 31 март, трябва да бъдат декларирани в едномесечен срок в Общината, след което се плаща и таксата. За да се регистрира в общинската система, животното трябва да има чип и паспорт. Глобата за липса на микрочип е 200 лв.

Към момента броят на декларираните в Общината кучета е 2726, като вписаните от началото на годината са 20 броя. В националната информационна система на Българската агенция по безопасност на храните регистрираните са 4172. 

12 784 лв. са събраните средства от таксата за домашни любимци през 2022 г. Те се използват  за изпълнение на програмата за овладяване на популацията на безстопанствените кучета. 

През изминалата година в Общинския приют са кастрирани 405 кучета, а 49 са осиновените. Настанените към момента там животни са близо 100.