До 15-ти май се удължава срока за поддаване на заявления от етажната собственост за включване в програмата за саниране в Благоевград. Това съобщи на пресконференция кметът на общината Илко Стоянов, предаде репортер на "Фокус“.

100% от документите, входирани до 15 май ще бъдат обработени и предадени за оценка в МРРБ, поясни Стоянов. В същото време заявленията, постъпили след горепосочената дата ще бъдат приемани, като администрацията ще направи всичко възможно всяко едно от тях също да бъде подадено за оценка в министерството в утвърдените срокове на национално ниво.

В тази връзка е взето решение служители на Общинска администрация да работят извънредно, дори в събота и неделя, за да може максимален брой жилищни сгради да бъдат включени в програмата, ако документите им бъдат одобрени.

Амбицията на Благоевград е да остане първенец по санирането, стана ясно от думите на градоначалника, който посочи, че много от сградите в града се нуждаят именно от въвеждане на мерки за енергийна ефективност и обновяване на цялостния им облик.

Кметът Стоянов посочи, че до вчерашния ден са били подадени общо 66 заявления, като това, което прави впечатление е, че има и много малки сгради, което според него е добра новина.

По думите на кмета на Благоевград удължаването на срока се налага, тъй като при започването на програмата в цялата страна е било установено, че няма достатъчно енергийни одитори, което е забавило процедурите.

Друга новина, която съобщи кмета Стоянов по време на пресконференцията е, че при стартирането на втория етап от програмата безвъзмездната финансова помощ ще бъде в размер на 80 %, тоест домакинствата ще трябва да участват с 20 %. 

"Добрата новина е, че тук са предвидени т.нар. Еско договори, които ще дадат възможност на хората да разчитат на фирми, готови да платят съответните 20 % при условие средствата да бъдат възстановени при реализирани икономии от ел. енергия. Т.е. Еско фирмите са не само един партньор, но и гарант за качествено изпълнение при саниране, защото те ще могат да възстановят парите си единствено, в случай на постигнати високи резултати на енергийна ефективност. Иначе казано процесът ще бъде контролиран от Община, от Сдруженията на етажната собственост и от самите Еско фирми. Ще има разлика в качеството между първото и второто саниране. Това е нещото, което можем да постигнем заедно“, коментира още Стоянов.

Той поясни, че в Община Благоевград има подадени заявления освен за големи многофамилни жилищни сгради, така и за по-малки кооперации.

За Благоевград за първия етап по програмата за саниране са предвидени 50 млн. лева.

По време на брифинга бяха коментирани и други актуални теми, сред които казуса с Мощанската къща и намерението на наемателката да съди общината, след като на последната редовна сесия на Общински съвет, бе взето решение договорът ѝ да бъде прекратен, за да може сградата да бъде предоставена за нуждите на Центъра за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград.