Поредното нерегламентирано сметище в Горна Оряховица почистиха общински служители. То е било в района СУ "Вичо Грънчаров“ в железничарския град, където недобросъвестни жители са изхвърлили строителни отпадъци и вещи, предаде кореспондент на "Фокус“.

Мястото вече е в приветлив вид, но от Община Горна Оряховица отново напомнят, че изхвърлянето на отпадъци е строго регламентирано в общинска наредба, а също и в Закона за управление на отпадъците.

Глобата за физически лица, изхвърлящи боклуци на неразрешени места, е от 300 до 1000 лв.

При повторно нарушение сумите са двойни. За по-маловажни прояви се налага глоба с фиш по реда на Закона за административните нарушения и наказания – от 10 до 50 лв. Юридическите лица се наказват с имуществена санкция от 1400 до 4000 лв.

Припомняме, че отпадъци от хартия, картон, пластмаса, стъкло, метал се изхвърлят в цветните контейнери (жълти и зелени), каквито са налични на територията на града. Търговските обекти, образуващи такива отпадъци от дейността си, следва да имат сключени договори с фирми за тяхното събиране.

Едрогабаритните като мебели, дървени рамки, дюшеци и др. се транспортират и предават на регионалното депо за отпадъци във великотърновското село Шереметя след предварително уведомяване в Общинска администрация Горна Оряховица. Транспортирането до регионалното депо е за сметка на притежателя на отпадъците.

Строителни отпадъци от ремонтни дейности на домакинствата се предават на площадката за строителни отпадъци, която се намира зад Пречиствателната станция за отпадни води. Работно време на площадката е всеки делничен ден от 9:00 до 17:00 часа. Повече информация можете да получите на тел. 0882 889 975.