Глоби от 200 до 1 000 лева ще се налагат на всички, които не се съобразяват с издадената от кмета на Община Дупница заповед, касаеща паленето на огън на Сирни Заговезни, предаде репортер на "Фокус“. Заповедта е издадена конкретно за празника и касае паленето на ритуални огньове и пожарната безопасност.

Категорично е забранено паленето на огън в опасна близост до сгради, постройки, съоръжения, както и изгарянето на автомобилни гуми и лесно запалими горивни материали.

Забранява се и паленето на огньове при силен вятър. В тази връзка е предупреждението от синоптиците за област Кюстендил. Очакванията са за силни ветрове със корост 14-19 m/s (50-69 km/h)

и/или пориви до 24 m/s (90 km/h).

Кметската заповед посочва, че извършването на обредните традиции, свързани със Сирни заговезни – паленето на огън за здраве и благоденствие, трябва да става контролирано и при непрекъснато наблюдение и най-късно до 21.00 часа.

На нарушителите  ще се налагат санкции, съгласно Наредба за обществения ред и опазване на общинските и други имоти за общо ползване на територията на Община Дупница, а контролът по изпълнението на заповедта е възложена на началника полицейското управление в града.

Венцеслав ИЛЧЕВ