Документи за кандидатстване по програмата за саниране на многофамилни жилищни сгради се приемат в срок до 10 май в Община Търговище. Датата е определена на база насоките на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), съобщиха от Общината.

Администрацията, като водещ партньор по процедурата, трябва да подаде проектните си предложения до 31 май. Периодът от 20 дни е необходим за проверка на подадената документация.

Припомняме, че в Община Търговище са определени служители, които да оказват съдействие на гражданите за кандидатстването по процедурата. Това са Петя Стоянова (тел.: 0601 68 734; е-mail: stoyanova.petya@targovishte.bg) и Евгени Василев (тел.: 0601 68 734; e-mail: vasilev.evgeni@targovishte.bg).

Енергийното обновяване на жилищата се реализира по процедурата "Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд – Етап I", финансирана по Механизма за възстановяване и устойчивост.

Първият етап по програмата включва 100% безвъзмездна финансова помощ за санирането на одобрените сгради. Съгласно насоките на МРРБ, за Община Търговище са определени 30 млн. лв. по процедурата.

Допустими за саниране са всички многофамилни жилищни сгради, които са проектирани преди 26 април 1999 г.