Предписание за предприемане на мерки за почистване на нерегламентирани замърсявания с отпадъци получиха всички кметове от Великотърновска и Габровска области. Те бяха раздадени от експерти на Регионалната инспекция по околна среда и води в старата столица, предаде кореспондент на "Фокус“. Документите се отнасят за замърсени с отпадъци терени, включително по общинската пътна мрежа, речните легла и прилежащите им земи.

Общините следва да идентифицират сметищата на тяхна територия, да подготвят информация за точното местоположение с координати на конкретното замърсяване и приблизителна площ.

Предписанието дава срок на кметовете до 10 февруари да изготвят график за почистване на нерегламентираните сметища, който да представят в РИОСВ за сведение и контрол.

Освен това градоначалниците са задължени да организират почистване на посочените замърсени терени в периода 1 март – 31 юли. Експерти от РИОСВ – Велико Търново ще проверят изпълнението на предписанията. При констатиране на неизпълнение ще бъдат предприети административнонаказателни мерки, съгласно Закона за управление на отпадъците - за неизпълнение на предписание на физическите лица се налага глоба в размер от 2000 лв. до 10 000 лв., а на юридическите лица имуществена санкция в размер от 5000 до 20 000 лв.

Луиза ТРАНЧЕВА