Събитието се реализира в партньорство с най-старият културен център в Румъния “Михай Еминеску", създаден през 1939 г. от Кралската културна фондация "Принц Карол". Като награда за богатата дейност в областта на културата, от 2020 г. културният център е институционален партньор на ЮНЕСКО. Това съобщиха от Двореца в Балчик.

Проектът "Дни на румънската култура в Двореца - Балчик“ се състои от няколко компонента: изложба живопис, артистичен момент и традиционни румънски танци.

Изложбата “Румънски традиции"ще бъде подредена в Каменна зала от 22 юни до 2 юли 2023 г. и ще включва творби на следните пластични художници: Виталие Бутеску, Вали Ирина Чобану, Мария Жарда, Дмитрий Мураховски. Картните от експозицията са визуално пътешествие в румънската традиция, отразяват румънската идентичност чрез разнообразието на народни носии, чрез колоритни пейзажи от Румъния и два портрета - на кралица Мария и крал Карол.

При откриването на изложбата актрисата Клаудия Мотя ще изпълни фрагмент от "Кралски монолог“, мултимедиен спектакъл (театър, поезия, музика и видео прожекции), който предлага безпрецедентно пътуване в живота на някои румънски културни личности, истински национални символи, като поета Михай Еминеску, поетесата Кармен Силва, Константин Бранкуш, Чела Делавранча.

На 1 юли на Открита сцена – Двореца фолклорен ансамбъл “Дорулецул" ще допълни това преживяване, предлагайки изпълнения на традиционни румънски танци.

Основан през 1990 г. от проф. Щефан Коман, майстор-хореограф, Детско-юношеският фолклорен ансамбъл "Дорулецул" наброява над 200 деца на възраст от 4 до 18 години. Организирани в 9 възрастови групи, членовете на ансамбъла, тези малки артисти усвояват уменията на танцовите движения, тайните на традиционното добруджанско хоро и др., пренасяйки по този начин съкровището на добруджанския и румънския фолклор. Повече от 50 традиционни танца от Добруджа, заедно с танците от Мунтения, Молдова и Олтения, допринасят за богатия репертоар на малките танцьори. Областта Добруджа е добре представена с голямо разнообразието от танци.

За 24-годишната дейност на ансамбъла са членували над 2000 деца. Ансамбъл "Дорулецул" е инициатор на най-важния международен фолклорен фестивал за деца "Peştișorul de Aur" /Златната рибка/, който започва през 1993 г., достигайки XXVII издание през 2019 г. , фестивал, който събира в устието на Дунав над 1500 деца носители на фолклор от страната и чужбина. "Дорулецул" е участвал в международни фестивали в Румъния, България, Украйна, Франция, Сърбия, Грузия, Гърция, Македония, Холандия, Молдова, Полша, Унгария, Турция, Кипър, Хърватска и др.

Много от танцьорите на Професионалния художествен ансамбъл "Baladele Deltei" /Баладите на делтата/, Тулча (повече от 90%) идват от Детския ансамбъл "Дорулецул" .

Асистент-хореограф: проф. Мариан Коман.

Асистент-координатор: проф. Анка Маркочи

Хореография и артистична координация: проф. Щефан Коман.

Събитието е част от фестивалната програма In the Palace - Balchik 23, която е включена в Художествено-творческия календар на културния институт и националния културен календар на Министерство на културата.