Обявени са Дни на отворените врати във всички музейни обекти в Добрич на 22 и 25 септември - Денят на българската независимост и Деня на Добрич, предаде репортер на Радио "Фокус" - Добрич. В празничните дни от 9:00 до 13:00 ч. и от 14:00 до 18:00 ч. с вход свободен ще бъдат Музеят за нова история в Градския парк "Св. Георги", Етнографската къща, Дом-паметник "Йордан Йовков" и Музеят в АЕМО "Старият Добрич". 

Посетителите ще имат възможност да разгледат временни гостуващи и постоянни експозиции - "Археология на Добруджа“ и "Възрожденско училище“, "Йордан Йовков – мъдрият мълчаливец на българската литература", "Дора Габе – дъщеря на равнината" и временна изложба "Дигитална библиотека "Българска литературна критика“,  "Домът на добруджанеца на границата на две епохи“, "Природата на Добруджа“ и временната изложба: "Старото школо разказва“.

В двата празнични дни с вход свободен ще бъде от 9:00 до 16:00 ч. и Военно гробище - музей. Разположено в северната част на града,  то е най-голямото на територията на страната запазено военно гробище от времето на Първата световна война, уникален паметник на културата, свързан с боевете за града през 1916 г. В него са погребани над 3000 воини от седем националности (българи, руси, румънци, германци, турци, сърби и евреи) от четири вероизповедания.  През 1922 г. възпоменателните добруджанци със свои средства построяват параклис–костница "Св. Архангел Михаил“, изографисан от добричкия живописец Никола Тахтунов. Това е мястото, където всяка година започва празничната програма за Деня на Добрич - 25 септември.

Жулиета НИКОЛОВА