Занимателна игра, посветена на народните будители и дискусия "Пътят на История славянобългарска" организира Регионална библиотека "Христо Ботев" - Враца в Дни на отворените врати – посветени на Деня на народните будители. Това каза за "Фокус“ директорът на библиотеката във Враца Силвия Павлова. Тя уточни, че инициативите започват на 1 ноември – Деня на народните будители и продължават до 10 ноември.

"Акцентът в програмата е посещението на основните училища във Враца с атрактивната нова придобивка на библиотеката – електрическия библиобус. Той ще се превърне в сцена, която ще ги поведе към нови книжни приключения. Библиотечните специалисти ще ги върнат назад във времето със загадки, свързани с народните будители“, коментира Силвия Павлова и добави, че инициативата е насочена към ученици от І до VII клас.

"В дните на отворените врати в културната институция ще се проведе и дискусия, посветена на 300 години от рождението на Паисий Хилендарски и 260 години от написването на "История славянобългарска" - "Пътят на "История славянобългарска", подготвена от библиотечните специалисти и учениците от Х клас на СУ "Васил Кънчов", посочи още директорът на културната институция във Враца.

От 1 до 10 ноември всеки посетител на библиотеката пък ще получи и едногодишен читателски абонамент за всички отдели, услуги и ресурси на библиотеката, а потребителите, задържали книги повече от регламентирания срок, имат възможност да ги върнат в рамките на кампанията, за да се възползват от подновяване на  читателските си карти.

Росица ВАЛЕНТИНОВА