Дни на отворените врати ще се проведат в родилното и неонатологично отделения при МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов“. Това съобщават за "Фокус“ от лечебното заведение. Инициативата, която не е нещо ново за болницата, бе прекъсната заради COVID, но предстои да бъде възродена в края на февруари.

"Имаме удоволствието да ви поканим на събитието "Дни на отворените врати“, което ще се проведе в МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов“ на 28 февруари (вторник) от  12:00 часа в Голямата зала на етаж 2 в болницата. Всеки делничен ден до 27 фервруари на телефон 062/64-09-16 може да се обадите за записване и допълнителна информация“, казват още от лечебното заведение.

Проявата е насочена към бъдещите родители, които искат да посетят болницата и да се запознаят с условията в новия корпус, където се помещават отделенията по АГО и неонатология. Групата ще бъде посрещната от началника на неонатологията д-р Кина Николова, която ще разкаже на всички колко е важно редовното и адекватно наблюдение на бременността от специалисти акушер-гинеколози и за задължителното провеждане на всички скринингови и профилактични програми за ранно откриване на отклоненията. Родителите ще се осведомят за всички съвременни протоколи на лечение – сърфактант, терапия, неинвазивно подпомагане на дишането. Д-р Николова ще говори и за най-щадящите, неинвазивни и съвременни методи за лечение и за подкрепата на семействата на недоносените деца, които неонатолозите проследяват до 1 година. Старшата акушерка в ОАГ Албена Василева и старшата сестра от ННО Мария Нешева ще представят високотехнологичната апаратура в двете отделения, възможността за избор на екип и повече за документите, които са необходими за постъпване в болницата.

"В Дните на отворените врати ще имате възможност да видите презентация със снимки на  залите за раждане, стаите на родилките, помещенията за изписване, както и двете отделения отвътре. Медици от отделението по акушерство и гинекология и отделението по неонатология ще отговорят на всички въпроси, които ви интересуват във връзка с условията за престой, за воденето на раждането и за грижите, които специалистите по родилни грижи полагат за новореното и майката“, казват още от МОБАЛ.