Нов Обучителен дневен център за деца бежанци от Украйна от 3 до 14 години беше открит в Бургас, предаде репортер на "Фокус". Той се помещава в детска градина "Райна Княгиня“ в ж.к. "Славейков“. 

Центърът функционира от две седмици, но вече се посещава от 70 деца – 40 в дневна грижа и 30 в начално образование. На първия етаж се предоставя дневна грижа за деца от 3 до 6 години, а вторият е оформен като пространство за споделено учене на деца от 1-ви до 4-ти клас.

Центърът за дневна грижа предлага услуги за ранно и продължаващо обучение, дейности за неформално обучение, психо-социална подкрепа и дейности с родители. В него децата изучават български език, като по този начин Общностният център ще подпомага тяхната интеграция в детски градини и приемни училища. 

Новото кътче беше открито с празнична програма, в която участваха младежи от Центъра за подкрепа на личностното развитие, деца от ДГ "Райна Княгиня" и посещаващите новия център украинчета. 

За отрязването на лентата дойдоха зам.-кметът Йорданка Ананиева, Карол Виньо, зам.-председателят на УНИЦЕФ за България, Пепа Ангелова, директор на ЦПЛР-Бургас, Радослава Белчева, директор на ДГ "Райна Княгиня". Новият Център е резултат от съвместен проект между УНИЦЕФ България и Община Бургас. 

"Днес се сбъдва една мечта. Сбъдва се на точното място и в точното време - навечерието на Деня на детето. И това се случва благодарение на големите сърца на хората от УНИЦЕФ. Заедно вдъхваме надежда за по-добър живот и спокойни дни в нашата страна. Мога да уверя, че грижите, които ще се полагат тук, ще са на обич, внимание и професионализъм", заяви зам.-кметът.  

"Тук децата учат български, английски, занимават се с театър, рисуване, танцуват - създават нови спомени. Искам да изразя признание за работата на всички професионалисти и за тяхната обич към децата. Виждаме какво може да постигне един град, когато проявява своята солидарност", посочи Карол Виньо.