Днес от 18:00 часа е откриването на изложбата "Васил Чакъров - Чак. Шаржове, карикатури, колажи" в Музея на хумора и сатирата в Габрово. Куратор на изложбата е д-р Ружа Маринска, съобщиха организаторите на събитието.

Изложбата продължава до 13 ноември, а семейството на художника я дарява на Музея и произведенията ще заемат своето заслужено място в престижната му колекция.

Шаржовете на Чакъров срещат публиката с емблематични фигури от света на изкуството. На преден план, естествено, са художниците. Към родната галерия се прибавят и шаржовете на чужди художници, които не само впечатляват с качеството си, но ни отвеждат към кръгозора на този роден в кюстендилското село Багренци и живял в Самоков талант, нестеснен от отдалеченото от "центъра" битие.

За това говорят и шаржовете на знаменити световни писатели и музиканти – всеки, намерен в необикновен ракурс, парафразиращ познатия образ от известните документални източници. Започната в началото на 70-те години, тази серия от шаржове продължава почти до края на дните му – израз на несекващия интерес на Васил Чакъров към света и хората.

В изложбата е представена голяма поредица от шаржове на съвременни български писатели, актьори и други културни дейци – една богата картина на художествения живот от последните три десетилетия на XX век. Точно доловени като физиономия и характер, те са интересно третирани в различни техники и стилови похвати.