Последното за годината заседание на Общински съвет-Варна започва в 9:00 часа в зала "Пленарна“, предаде репортер на Агенция "Фокус". В проекта за дневен ред са включени 16 точки.

Една от тях е предоставяне на допълнителни средства от местната хазна за обекти от капиталовата програма на община Варна и за изпълнение на проекти, за които има осигурено европейско финансиране.

Съветниците ще решат дали да има актуализация на цената на хартиения билет за градския транспорт, както и на такса смет според количеството генерирани отпадъци.

Предвижда се увеличение на цената на социалните погребения, за което Общинският съвет също трябва да даде своето съгласие.

На гласуване ще бъде подложено предложението за подпомагане на таксиметровия бранш. Ако вотът е положителен, за трета поредна година превозвачите ще ползват данъчно облекчение.

Сред темите на заседание №31 ще бъде забраната за строителство във варненската местност Свети Никола. С разрешение на местния парламент Община Варна ще поиска от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, наложило ветото през 1997 г., частично да го отмени.

Предстои да бъдат гласувани и промени в две общински наредби, свързани с реда и условията за финансовото подпомагане на спортните клубове и на проявите по програмите "Спорт“ и "Социален туризъм“ във Варна. Предвижда се  увеличение на финансовите стимули за варненски спортисти.

Приемането на Програма за овладяване популацията на безстопанствените кучета за периода 2023-2027 г. също фигурира в дневния ред.

На сесията съветниците ще гласуват и отпускането на еднократни помощи на хора със здравословни и репродуктивни проблеми.

Заради обемния дневен ред е предвидено заседанието на Общинския съвет да продължи и утре – 22 декември 2022 г.