Първото състезание по ултра бягане в един от районите с най-богато биоразнообразие в България и Европа, носещ мистиката на многовековната си история.

Днес в центъра на град Крумовград ще се проведе второто издание на планинския ултрамаратон "Надбягване в Източни Родопи“, организиран от Наука за природата.

Трасетата на състезанието преминават през грандиозни мегалитни паметници като Ковил, както и през уникални природни феномени като Шейтан дере. Макар те да не предлагат голяма денивелация, то техничните спускания и изкачвания ще събудят интереса и на най-запалените бегачи.

Състезателите ще имат възможност да се предизвикат в следните трасета:

“Диво"- 67 km, 2100 m положителна денивелация;

“Полудиво"- 37 km, 1300 m положителна денивелация;

“Питомно" - 21 km, 700 m положителна денивелация;

“Fun RUN" - 4km , за хората, които просто искат да се раздвижат.

Районът несъмнено е нешлифования диамант на България що се отнася до преживявания и спомени, които може да предложи на своите посетители. Едновременно див, прекрасен и силно неизвестен, дори на родната публика. Богат както на културни паметници, така и на изключително красива природа с хиляди растителни и животински видове. В околностите не биха могли да се намерят нито един маркиран туристически или “еко" маршрут, което прави състезанието още по-привлекателно за авантюристите.

Освен бягане и гледки, състезателите ще имат възможност да дегустират автентичните сладкиши, приготвени от представителките на "Сдружение за турска култура и изкуство – Крумовград", както и да участват в избора на най-вкусната баклава.