Дружбата си има символ и това е нашият мост. А на днешния 20 юни има и исторически празник - навършват се 70 години от построяването на Моста на Дружбата между Русе и Гюргево! Днес празнуваме своята братска връзка през река Дунав, устояла във времето. С благодарност към онези близо 5000 човека, които са работили по изграждането на Дунав мост! Поклон пред техния труд! Това написа кметът на Русе Пенчо Милков в официалния си фейсбук профил. 

"Това почти 3-километрово съоръжение ни осигурява възможност за активни връзки и развитие.

Блажени са градовете и държавите, свързани по този начин!

Официалното откриване на Моста на Дружбата е на 20 юни 1954 г., като в средата се срещат тогавашните председатели на Министерските съвети на Румъния и България Георге Георгиу-Деж и Вълко Червенков. За времето си нашият мост е най-големият комбиниран в Европа.

Извисява се на 30 метра над реката и е изграден на две нива – за влакове и автомобили, а средната му част се повдига, за да минават големите кораби.

Днес реалностите изискват да бъде изграден и втори мост между Русе и Гюргево. И работим усилено за този успех.

Честит юбилей, Дунав мост!

В двора на Регионалния исторически музей в Русе е открита изложба с 10 пана, представящи историята на Моста на Дружбата. Тя е съвместно дело на регионалните исторически музеи на Русе и Гюргево.

Ще можете да я видите до средата на месец юли.

Днес в 14 ч. в Регионалната библиотека ‚Любен Каравелов“ ще бъде открита експозицията “Обект 889“, която представя снимки, книги и публикации за Моста на Дружбата.

Със съдействието на "Група Русе филм“ към Възрожденско читалище "Зора - 1866“ ще се излъчват и кадри от документалния филм "Обект 889“", написа още кметът на Русе.