Днес се проведе анализ на състоянието и подготовката на Флотилия бойни и спомагателни кораби за изминалата 2022 година, съобщиха от ВМС.

На анализа присъстваха заместник-командирът на Военноморските сили флотилен адмирал Георги Пенев, командирът на Флотилия бойни и спомагателни кораби флотилен адмирал Велко Велков, офицери от щаба на флотилията и командири на военните формирования.

Отбелязано бе, че въпреки всички трудности и предизвикателства, през учебната 2022 г., флотилията и подчинените ѝ сили изпълниха в пълен обем поставените задачи, като проведоха самостоятелни и съвместни подготовки и участваха в учения, както в национален, така и в международен формат. Това са: тактическо учение на Флотилия бойни и спомагателни кораби "Черно море 2022", национално военноморско учение с международно участие "Бриз 2022", противоминно учение с водолази взривчици "Тритон 2022“ и съвместното българо-румънско противоминно учение "Посейдон 2022".

Фрегата "Верни" потвърди своята сертификация по стандартите на НАТО (MAREVAL) по време на тактическото учение на флотилията и националното военноморско учение с международно участие "Бриз 2022", а базов миночистач "Прибой" потвърди своята сертификация по стандартите на НАТО по време на българо-румънското противоминно учение "Посейдон 2022"

Основен акцент през изминалата година бяха усилията по преодоляване на последствията от избухналия военен конфликт между Украйна и Руската Федерация, чрез унищожаването и обезвреждането на изплавали в акваторията на Черно море боеприпаси и взривни материали.

Със задоволство бе отбелязано и продължаващото добро сътрудничество и взаимодействие на флотилия бойни и спомагателни кораби с държавната и местна власт. Личен състав и техника от състава на флотилията участваха в унищожаването и обезвреждането на открити невзривени боеприпаси, оказване помощ на населението при нужда в Бургаска, Варненска, Добричка и Старозагорска области.

Командирът на флотилия бойни и спомагателни кораби флотилен адмирал Велко Велков изрази своята благодарност към личния състав за постигнатите добри резултати и изказа своето задоволство от цялостната дейност на флотилията през 2022 година, като я определи за ползотворна, динамична и ефективна. Той подчерта, че равносметката на извършеното доказва професионализма и способностите на личния състав да се справя с отговорните и сложни предизвикателства на нашето време.

Заместник-командирът на Военноморските сили флотилен адмирал Георги Пенев даде своята висока оценка за дейността на флотилията. Той изказа благодарност за положените усилия, професионализма и отговорността на военнослужещите и цивилните служители от флотилията при изпълнението на поставените от Командването на ВМС задачи. В заключение флотилен адмирал Пенев изказа своята увереност, че въпреки трудностите българските военни моряци ще продължат да работят все така неуморно и всеотдайно за издигане престижа и авторитета на Военноморските сили на Република България.