Днес в Парк-музей на бойната дружба – 1444 г. "Владислав Варненчик“ ще бъде отбелязана 578-ата годишнина от Битката при Варна, предаде репортер на Агенция "Фокус". В навечерието на Паметната битка на народите ще бъде извършен военен ритуал от Военноморските сили с поднасяне на венци и цветя пред мавзолея на крал Владислав III Ягелончик и ще бъде отслужена панихида от свещенослужителите при храм "Св. Димитър“ в памет на загиналите воини.

На 10.11.1444 г. , на мястото където днес е разположен Парк – музеят “Владислав Варненчик", се разиграва известната битка между 20 000 християнска съюзническа европейска армия, предвождана от полско-унгарския крал Владислав III Ягело (Варненчик) с главнокомандващ трансилванския войвода Янош Хуняди и три пъти по-многобройните турски войски на султан Мурад II.

Край Варна загива 20-годишният крал Владислав. С останалата част от армията главнокомандващият Янош Хуняди отстъпва.

Битката край Варна е последната, решителната. След нея Балканите и Югоизточна Европа падат за векове напред под османо-турска власт.

В това последно сражение участват българи, унгарци, поляци, чехи, словаци, власи, рутени, хървати, саксонци, литовци и кръстоносен рицарски отряд на римския папа Евгени IV.

В тяхна памет, като израз на почит пред героизма и саможертвата им в името на свободата на Европа е създаден Парк-музеят на бойната дружба “Владислав Варненчик".

Десислава ВАСИЛЕВА