Фондация "Балканско наследство" представя със съдействието на Регионален исторически музей – София културно-туристическия проект "Маршрут на мозайките в София". Проектът е реализиран с подкрепата на Столична община – Програма "Култура", Направление "Културно наследство и социализация". 

Изложба на открито, туристически маршрут до 12 избрани обекта на античното и модерното мозаечно изкуство  в София, както и двуезична интернет страница – на български и английски език – са част от проекта.

Проектът "Маршрут на мозайките в София“ ще бъде официално представен в  зала 1 на АККК "Сердика“ (подкуполно пространство на зона Ларго, пл. "Независимост“ 1), филиал на Регионалния исторически музей – София, днес от 11:00 ч.

Проектът представя мозайки в София от различни исторически периоди – от антични до съвременни образци. Сред включените мозайки фигурират и такива, собственост на Регионалния исторически музей – София, например тези в Археологическото ниво на базиликата Света София, експонирани на място.

Проектът съдържа изложба на открито, маршрут с 12 обекта на мозаечното изкуство в София, както и уебстраница. Те ще бъдат подробно представени по време на пресконференцията.

"Маршрут на мозайките в София“ е проект на Фондация "Балканско наследство“, подкрепен от Столична община по Програма "Култура“ 2022.